Неделя, 23 Януари 2022
„Дяволът е по-интересен от Бог”

„Дяволът е по-интересен от Бог”

Честити 88 на актьора, който дяволски добре влиза във всяка роля, Кристофър Плъмър!

Роден е като Артър Кристофър Орм Плъмър на 13 декември 1929 г. в Торонто, Канада, в семейството на Изабела Мери (моминско Абът) и Джон Орм Плъмър. Негов прадядо по майка е канадският министър-председател сър Джон Абът. Кристофър е единственото дете в семейството. Родителите му се развеждат скоро след неговото раждане и той израства във фамилната къща на Абът в селището Сеневил до Монреал. Плъмър е двуезичен. Той започва да учи за пианист но още в ранна възраст развива любов към театъра и започва да играе в гимназията. За да набере опит, Плъмър пътува заедно с „Канадския репертоарен театър“.

С кариера простираща се през пет десетилетия, името на Кристофър Плъмър се свързва сред ценителите на киното, най-вече с ролята му на капитан Георг фон Трап в шедьовъра „Звукът на музиката” (1965). Вестник „Ню Йорк Таймс“ го нарича: „Най-внушителният актьор на Северна Америка.“, а лондонският „Обзървър“ добавя, че Плъмър е естествения приемник на сър Лорънс Оливие. Сред последните му роли са изключителните изпълнения в „Сделката на доктор Парнасъс” (2009) на Тери Гилиъм и „Последната гара” (2009) за който получава номинация за „Оскар“ в категорията за най-добър поддържащ актьор.

Носител е на многобройни награди, включително „Оскар”, 2 „Еми” , 2 „Тони”, Златен Глобус и БАФТА.

Кристофър Плъмър печели Оскар за ролята си в „Новаци“ през 2012 г., на 82-годишна възраст, което го поставя в книгата на рекордите и го прави най-възрастният актьор, който е печелил някога Оскар.

Но продължава да снима, засега се появи на екран преди две години в „Дани Колинс”, а какво готви в бъдеще, просто ще видим. Само да е живот и здраве!

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)