Петък, 06 Август 2021
Да погледнеш Исус през очите на Юда и да го видиш не като Бог, а като човек

Да погледнеш Исус през очите на Юда и да го видиш не като Бог, а като човек

46 години „Исус Христос суперзвезда” не слиза от световните сцени

 

„Исус Христос суперзвезда“ e рок опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър, представена за първи път на сцена през 1971 г., която разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус.

Действието приблизително следва каноничното евангелие за последната, Страстната седмица от живота на Христос, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим, и завършва с разпването му на кръста.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк (най-населения с евреи град в света) предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи. През 1973 година в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьора Норман Джуисън.

Преди това рок операта е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Иън Гилън (вокалиста на „Дийп Пърпъл”), участват още и Мъри Хед (Юда) и Гари Глитър. В сценичния вариант на мюзикъла не участва никой от тези изпълнители.

За рок операта Тим Райс казва: "Идеята е да се погледне Исус през очите на Юда и Исус като човек, а не като бог". Някои християни считат това, както и пропускването на възкресението като светотатство. Въпреки споровете около тази концепция, спектакълът се задържа на Бродуей цели 18 месеца.

Постановката на Бродуей

През 1971 г., "Исус Христос суперзвезда" е изнесена в Унгария. Изпълнението е базирано на оригиналната студийна версия, а музикалните части са трансформирани за петчленни рок групи. Групата Korong (от която Тибор Миклош превежда либретото), след няколко изключително успешни представления в университетски клубове в Будапеща е забранена.

В Palace Theatre, Лондон, пиесата е изнесена през 1972 г. В ролята на Исус влиза Пол Николас, а в тази на Юда - Стивън Тейт. Тази продукция е много по-успешна и се играе осем години, с което става най-дълго изпълняваната пиеса за времето си във Великобритания (впоследствие е изместена и в момента е на пето място). По време на 20-тата си годишнина, в пиесата все още участва Пол Николас.

През май 1972 г., оригинална австарлийска продукция е изнесена в Capitol Theatre, Сидни, а по-късно е преместена в Palais Theatre, Мелбърн. Режисирана от Джим Шарман, в пиесата участват Тревир Уайт (Исус), Джон Инглиш (Юда) и Марчия Инес (Мария Магдалена), която е първата черна актриса, която изпълнява тази роля.

Сцена от постановката на рок операта в Статфорд

През 1976 г., "Исус Христос суперзвезда" тръгва на първото си американско турне. То продължава до 1980 г.

"Исус Христос суперзвезда" става културен феномен и има редица продукции в различни държави между които Индия, НоваЗеландия, Италия, Франция, Мексико, Чили, България, Южна Африка, Швеция, Русия, Полша, Гърция, Австралия, Филипините, Япония, Панама, Колумбия, Боливия (където е излъчвана и по телевизията) и още много други. В Германия (като най-засегната от националсоциализма) представленито е изпълнявано всяка година в редица общински театри.

След филма, заснет от Норман Джуисън, през 2000 г., е направена втора адаптация с участието на Глен Картър (Исус), Джером Прадон (Юда) и Рик Майал (Ирод). Филмът е режисиран от Ник Морис и печели Еми през 2001 г.

Богомил Спиров като Исус в Музикалния театър

У нас рок операта „Исус Христос суперзвезда” продължава да се изпълнява на най-престижните сцени в страната, като миналата година бе финалът на „Сцена на вековете” в Античния театър в Пловдив с участието на Наско от БТР като Пилат и победителката в музикалното шоу Х-Фактор Християна Лоизу като Мария Магдалена.

Интересът към произведението и неговите международни интерпретации въобще не стихва.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)