Неделя, 23 Януари 2022
„Светулки” посред зима в Театър 199

„Светулки” посред зима в Театър 199

Режисьорката Катя Петрова стои зад първата премиера за 2017-а на най-малката столична сцена

 

Хей, деца, малки и пораснали – иска ли ви се да видите светулки, докато навън танцуват снежинките? Да, можете да си спомните лятото в най-големия студ, който ни обещават синоптиците! Защото на 8 януари идва „Светулки” – първият премиерен спектакъл за 2017 г. на сцената на столичния Театър 199 „Валентин Стойчев”. Представлението е от 11,30 часа и е предназначено за цялото семейство.

Автор на текста е Андрей Филипов, а режисьор е Катя Петрова, чиито постановки печелят многобройни награди у нас и по света. „Вълшебният свят на думите на Андрей Филипов предизвика и разпали въображението на творческия екип на „Светулки” – споделя развълнуваната от текста майсторка на куклени спектакли. – Целият процес беше една вълнуваща игра, в която искаме да въвлечем и вас – деца, родители, зрители, хайде с нас! Ще рисуваме заедно със светлина и ще фантазираме! Ще отидем в непознатите светове на космическото пространство! Екипаж, политаме с девет пъти скоростта на светлината!”

Катя Петрова преминава през хиляди експерименти по време на репетициите и провокира фантазията на сценографката Петя Караджова. Така се раждат разнообразните бляскави ефекти, които композиторът  Христо Йоцов „облича” в музикална магия. Младите актьори Анна Гостанян, Велислава Маринкова, Ангел Калев и Любомир Желев пък са  въвлечени в смайващите режисьорски импровизации – подход, който Катя Петрова попива от своята преподавателка в Академията, незабравимата Юлия Огнянова. Именно тя учи студентите си, че режисьорът задължително трябва да знае как ще изглежда бъдещият спектакъл и да остави екипа да фантазира, увлечен от неговите идеи.

„С времето нещата започнаха да придобиват форма – споделя авторът Андрей Филипов. – Една малка част от опитите отидоха на вятъра (но така е в театъра), останалото задържахме като хвърчила, с които да играем. В пиесата, ще видите, има полет над Земята. Но и онзи полет – на сърцето и душата. Там, където всеки може да е дълбоко щастлив, в световете на фантазията и на истинската близост. Докато заблещукаха „Светулки”-те ние, целият състав на тази постановка, до насита се отдадохме на нашето въображение и така се заобичахме! И силно се надявам, драги зрителю, по-малък, пък и по-голям, че гледайки спектакъла, ти също ще станеш наш приятел.”

Ако пропуснете премиерата в неделя, следващите представления на „Светулки” са на 28 януари и 26 февруари.

 

На заглавната снимка - сцена от "Светулки", постановка на Катя Петрова. Снимки Гергана Дамянова/ Театър 199

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)