Събота, 02 Юли 2022
Хулиганката на българския театър Стоянка Мутафова пред АRD

Хулиганката на българския театър Стоянка Мутафова пред АRD

„Мечтата ми е никога да не стана нормална”, твърди 94-годишната актриса

 

Информационният сайт на Германското национално радио и телевизия ARD помества статия за българската Г-жа Стихийно бедствие. Тя е в рубриката „Произведено в ... България“ и е озаглавена „Стоянка Мутафова е най-възрастната активна актриса в света“. Автор на статията е Екатерина Попова, кореспондент на ARD Radio в България. Статията излиза в началото на коледните празници - 24 декември.

В рубриката  „Made in…“ на информационния сайт на Германското национално радио и телевизия ARD се публикуват статии за уникални събития и хора от Югоизточна Европа. От ARD са решили да посветят специално внимание на  94-годишната актриса, която е претендент за Книгата на рекордите „Гинес“ в категорията за най-възрастна активно играеща актриса на сцената. 

Стоянка Мутафова - млада и красива

„В балканската държава Стоянка Мутафова е почитана от зрители от няколко поколения като кралицата на комедията и живата легенда на театъра. „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които й е дала публиката през продължителната й кариера“, отбелязва авторът на статията. Самата актриса признава:  „Мечтата ми е никога да не стана нормална“ и определя себе си като „хулиганката на българския театър“.

В сайта на Германското национално радио и телевизия ARD  се разказва за пътя на актрисата към сцената. Още от дете тя е искала да стане актриса: „Винаги съм била сигурна в това, това беше мечтата ми“.

С последния се непрежалим съпруг Нейчо Попов

Споменават се и трите брака на Г-жа Стихийно бедствие, както и личното й признание: „С мен не се живее лесно. Затова пък никога не е скучно!“

60-сет години от шеметната си кариера Мутафова отдава на любимия си Сатиричен театър. Тя е и една от създателите му през 1956г. „Тогава нашият театър беше много силен, а ние бяхме много смели. По време на комунизма цареше много строга цензура, контролираше се всяка дума и всички се страхуваха. Само ние не, защото можехме да изричаме на глас истината под формата на сатира“, спомня си актрисата.

Тримата асове на Сатирата - Стояна, Георги Калоянчев и Георги Парцалев през 50-те години

„Сцената ме държи жива. Там не усещам умора“, признава още Стоянка Мутафова, която след кратка почивка ще продължи да играе на любимата си сцена на Сатиричния театъра и в неговия 60-ти юбилеен сезон.

През всичките тези години Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка, уверяват от Сатиричния театър. За първи път в своята 60-годишна театрална кариера българската кралица на комедията е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г. Защото два дни по-рано голямата актриса е постъпила в болница заради проблем със сърцето. Сложен й е стенд и тя вече отново е във форма. Нетърпелива е отново да се качи на сцената. „Щом като пълня залите и ми ръкопляскат, значи публиката ме харесва и трябва да продължа да играя. Гледайте ми постановките, не болестите“, пошегува се тя неотдавна от болничното легло. 

 

Челна снимка: Пиесата "Столетие мое" сякаш е писана за голямата актриса

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)