Сряда, 20 Октомври 2021
Националният балет на Русия „Берьозка” гостува в България

Националният балет на Русия „Берьозка” гостува в България

Световноизвестният ансамбъл идва на турне с три представления в София, Варна и Бургас

 

Националният балет на Русия „Берьозка”, превърнал се в една от емблемите на руската култура, през 70 годишната си история получава признанието и подкрепата на всички руски правителства. Ансамбълът, който е в структурата на "дела под патронажа на президента", получи нова сграда в центъра на Москва, съобщи лично Владимир Путин на среща с екипа на балета. Руският президент засвидетелства уважение и личната си благодарност.

„Берьока” получава овациите и възхищението на световноизвестни артисти, писатели, художници, държавници, висши духовници и любовта на публиката от 5 континента.

Танцьорите от ансамбъла показват уникална балетна техника и изпълнения

По покана на DEGRIS EVENTS Национален балет на Русия „Берьозка” ще направи три представления в България - на 7 декември във Варна, на 8-ми в Бургас и на 9-и в София. 

В двучасовите спектакли артистите от „Берьозка” разказват в танц руска народна приказка. Хореографията е комбинация на класическия балет и народни танци. Музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност .

Владимир Путин е своеобразен патрон на балета

Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентичини руски костюми - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, смирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения. Хореографията на женския танц  по мотиви на руската народна песен  „Во поле березонька стояла” с необичайната „плаваща” стъпка  се превръща в запазена марка на ансамбъла.

Успехът  на „Берьозка”  е отразен от чуждестранната преса още по времето на Студената война като „огнена сензация и изкуство, което пробужда вяра,  доброта, човечност”.

 

Челна снимка: "Берьозка" е една от най-елитните балетни формации на Русия

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)