Петък, 06 Август 2021
Награда за студентите на проф. Пламен Марков в Москва

Награда за студентите на проф. Пламен Марков в Москва

Младите театрали от НАТФИЗ ще играят „Бай Балчо споменува” на 2 и 22 декември в Учебния театър в София

 

Абсолвентите от класа по актьорско майсторство за драматичен театър на проф. Пламен Марков спечелиха Специалната награда на международното жури (едно от три големи отличия) от 36-ия Международен кино- и театрален фестивал на ВГИК в Москва, съобщиха от ръководството на НАТФИЗ. Те са се представили с дипломния си спектакъл „Бай Балчо споменува” и са успели да победят конкуренцита във форума, организиран от едно от най-престижните театрални училища.

Журито, ръководено от Адриано де Сантис (Италия), мотивира решението си, посочвайки „чистота на жанра и особено истинно актьорско присъствие” на младите български театрали. А в своя рецензия за представлението в списание „Скит” театроведът Илария Копосова пише: „Бай Балчо споменува” е самобитен спектакъл, който се възприема като сериозна сложна творба, макар и да е поставен със студенти в рамките на академичното актьорско образование. Участващите в него се изявяват като истински артисти, способни да поемат творческа отговорност във взаимоотношенията си със своя зрител.”

„Текстът, по който е поставен „Бай Балчо…”, е вдъхновен от записки на предания от 19 век, разказвани от стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско – твърди проф. Марков. – Събирани са от търговеца Балчо Нейков, а след това са влезли в неговия летопис. „Сбирки от народния живот” имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа – рода Бинбеловци, а събирателство е възложено на „бай Балчо” от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични”, пък и да „изкара някой лев, щото се е разорил като търговец”. Въпросният Балчо бил „другарче като дете” на прочутия войвода. Някои от преданията са му разказани от майката на самия Стефан Караджа. Министерството на просвещението обаче изоставило предадения му ръкопис да събира прах близо 90 години, тъй като го счело за „възпитателно неподходящ” за публикуване.”

Дипломният спектакъл на класа на проф. Пламен Марков – „Бай Балчо споменува”, ще можете да видите на 2 и 22 декември в Учебния театър на НАТФИЗ в София.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)