Сряда, 10 Август 2022
След Ягодовата луна и небето се отваря

След Ягодовата луна и небето се отваря

Добромир Банев за Еньовден и за приказките, в които живеем

 

Живеем като в приказка – само трябва да повярваме в това. Нашите народни обичаи и традиции обозначават родовата ни принадлежност. Винаги сме вярвали в поверия и пророчества, а тайнството на езическите ритуали по време на християнски празници са неотменима наша черта.

Ягодовата луна донесе лятото, от утре Еньо ще си наметне кожуха, за да иде за сняг. Цикличността на природата не се вълнува нито от настроенията, нито от намеренията ни. Няма шега – след лятното слънцестоене на Еньовден се готвим за зимата.

Казват, че тази вечер звездите слизат при хората. Хубава новина – повечето от нас се мислят за звезди, но няма карфица, която да ги забоде на небосвода. Лесно е да бъдем великодушни, когато изглеждаме големи в собствените си очи.

Всяка година по това време чакаме небето да се отвори с надеждата, че всичките ни желания ще се сбъднат. Гледаме нагоре към него и искаме, искаме, искаме…

„За да получиш, трябва да дадеш“. Бог е глух за егоистичните ни желания.

Звездите слизат на земята не заради нас, а за да омаят тревите и цветята. Без целебната им сила нищо друго няма значение. Магиите хващат, гаданията се случват, така че внимавайте какво си пожелавате нощес.

Сега никой не прескача локви, огньове – още по-малко. Тай кой нормален ще си губи времето с неща, присъщи за едно хлапе? Пускаме картинки с грешно изписани послания във Фейсбук и с това изчерпваме традицията на езическото в себе си. Отчели сме празника.

Не познавам лично момичета, които ще наберат от най-целебните билки утре сутрин, но знам, че такива още съществуват. Те ще измият лицата си с блага роса, ако жегата прояви милост и се намерят няколко капки по омагьосаните от звездите треви. За да са спретнати в Деня на Йоан Кръстител и за да са хубави, когато ги сполети радостта от сбъднатите желания. Тогава, след като се окъпе в реките и изворите, и направи водата лековита, слънцето спокойно ще се запъти към зимата, следвайки гърба на Еньо…

 

Източник: big5.bg

Добромир Банев, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)