Неделя, 05 Декември 2021
Сол Белоу: Човек е толкова добър, колкото това, което обича

Сол Белоу: Човек е толкова добър, колкото това, което обича

Избрани цитати от човека, който в своята наивност реши да стане писател

 

“Родителите ми емигрирали от Русия в Канада през 1913 г. Баща ми бил търговец, внасял египетски лук в Санкт Петербург. Те се заселват в Квебек, където през 1915 г. се родих аз. Бях най-малкият от четири деца. До деветгодишната ми възраст живеехме в един от най-старите и бедни квартали на Монреал. През 1924 г. се преселихме в Чикаго. Аз израснах там и се смятам напълно за чикагски гражданин. През 1933 г. постъпих в Чикагския университет, а през 1935 г. се прехвърлих в Северозападния университет. Моята интелигентност някак се съживи и аз се дипломирах с чест по антропология и социология през 1937 г. Получих стипендия от университета в Уисконсин, но се държах лошо. По време на коледната ваканция се влюбих, ожених се и никога повече не стъпих в университета. В моята невинност реших да стана писател”., споделя самият автор.

Днес се навършват 101 години от рождението на американския писател Сол Белоу. Той се ражда в семейство на руски евреи на днешната дата, 10 юни, през 1915 година в Канада. Белоу е един от най-забележителните автори на миналия век. Литературният критик Брайън Епълярд от „Сънди Таймс” го определя като „най-значимия писател от втората половина на ХХ век”. Първата публикувана проза на автора са “Сутрешни монолози”, които се появяват през 1941 г. Вторият му роман „Жертвата“ излиза пред 1947-ма и с него идва и голямата му слава. Следват “Приключенията на Оги Марч”, сборникът „Не изпускай деня“, „Хендерсън, дъждовният крал“, пиесата „Последният анализ“...

Писателят е Нобелов лауреат за литература за 1976 г. Умира през 2005-а и става един от основните примери за днешната световна литература, тъй като произведенията му са „едни от най-силните и проникновени откровения, написани в наше време“, както отбелязва в свое есе самият Георги Марков.

 

Представяме ви цитати от Сол Белоу:

 

„Живей или умри, но не отравяй всичко.“

„Трябва да се бориш за живота си. Това е главното условие, за да го задържиш.“

„Абсолютната сериозност е много по-опасна от всяка шега.“

„Всяко съкровище е охранявано от дракони. Така разбираш, че е ценно.“

„Никога не се налага да промениш нещо, което си написал, след като си се събудил през нощта.“

„Хората могат да изгубят живота си в библиотеките. Трябва да бъдат предупредени.“

„Човек е толкова добър, колкото това, което обича.“

„Когато искаме съвет, често търсим съучастник.“

„Аз съм като феникс, който тича след подпалвачите.“

„Един човек трябва да може да чуе и понесе най-лошото, което може да се каже за него.“

 

Димитър Янков, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)