Събота, 02 Юли 2022
Някой да не обича приказки?

Някой да не обича приказки?

На 20 март отбелязваме Международния ден на приказката

Традицията започва през 1991 г. в Швеция. Постепенно към нея се присъединяват все повече държави - от Австралия и Мексико до Канада и Естония.

През 2005-а в Деня на приказката участват 25 страни, а три години по-късно, през 2008 г., три хиляди деца посрещат разказвачи в класните си стаи. 

Целта на  празника е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

AFISH.BG ви предлага една кратичка приказка по телефона от вълшебния разказвач Джани Родари, защото всички обичаме приказките, дори и тези, които не си го признават.

Дворец от сладолед

Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат.

Покривът бил от разбит каймак, пушекът от комините от захарен памук, комините от захаросани плодове. Всичко останало било от сладолед: врати от сладолед, стени от сла-долед, мебели от сладолед.

Едно детенце се хванало за една маса и взело да ближе краката й един по един, докато масата се стоварила върху него с всички чинии, а чиниите били от шоколадов сладолед, най-хубавия.

Общинският пазач забелязал по едно време, че един прозорец се разтапя Стъклата били от ягодов сладолед и се превръщали в розови ручейчета.

— Бързо — извикал пазачът, — още по-бързо!

И всички се нахвърлили да ближат колкото можело по-бързо, за да не отиде на вятъра нито капчица от този шедьовър.

— Кресло! — молела една бабичка, която не успяла да си пробие път в тълпата. — Кресло за една бедна старица. - Кой ще ми го донесе? С облегалки за ръцете, ако е възможно.

Един благороден пожарникар изтичал да донесе кресло от сладолед с крем и шанфъстък и бедната старица, грейнала от щастие, започнала да го ближе тъкмо от облегалките за ръце.

Велик ден бил този и по заповед на лекарите никого не го заболял коремът.

И сега още, когато децата искат голям сладолед, родителите въздишат:

— Да, разбира се, на тебе няма да ти стигне и цял дворец като онзи в Болоня.

© Превод от италиански: Светозар Златаров, Веска Калканова-Футекова

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)