Събота, 02 Юли 2022
„Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде”

„Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде”

Социалните мрежи са препълнени с умните мисли на митологичния Ошо, който всъщност е наш съвременник и вчера би могъл да празнува своя 86-и рожден ден

Ошо е роден с името Раджниш Чандра Мохан Джаин на 11 декември 1931 г. в Кучвада, малко село в щата Мадхя Прадеш, Индия. Астролог предрича, че е възможно да умре преди да навърши седем години. Родителите му джайнисти го изпращат да живее с баба си и дядо си по майчина линия до края на седмата му годишнина. Под влияние на баба си той расте без ограничения, забрани и образование. По-късно, известен вече под името Ошо, той заявява, че именно това е правилният метод за отглеждане на деца — принудителното образование и възпитаване по дадени стереотипи в тази възраст оказва неблагоприятно влияние върху развитието на личността и достойнството ̀. На 7-годишна възраст той се връща при родителите си, където по това време вече живеят баба му и дядо му по бащина линия. 

 

Учението на Ошо се корени в Хинду Адвайта веданта, която приема, че всяка реалност произтича от една единствена божествена същност. В тази мистична онтология, човешкото усещане за разделеност, дуалност и преходност се приемат за илюзии произведени от ума. Дуалистичното и преходно качество на света са един танц, една външна игра на космическото съзнание. В този танц, всяко нещо, всяко случване е свещено; има своя собствена стойност и носи своята цел само по себе си.

Беседите на Ошо не се провеждат в суха, академична обстановка, а примесени с шеги и вицове, поднесени с ораторско майсторство, което пленява много хора. Неговото учение не е статично, а променя своята насоченост с времето. Той с радост ползва парадокси и противоречия, които затрудняват представянето на труда му в съкратена форма. С компетентност във всички Източни религиозни традиции, в своето учение Ошо говори на широко и за многообразна част от Западните религиозни влияния.

Макар че Ошо е отхвърлял всички религии като ненужни и ограничаващи човешкото съзнание, той е смятал, че съществува божествено присъствие в природата, и навсякъде около нас.

ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ НА ОШО:

1. Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.
2. Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си.
3. Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.
4. Любовта е молитва.
5. Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.
6. Животът е сега и тук.
7. Живей будно.
8. Не плувай — носи се по течението.
9. Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.
10. Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)