Събота, 02 Юли 2022
„Интелигент е този, чиято мисъл не е подражаваща”

„Интелигент е този, чиято мисъл не е подражаваща”

10 + 1 цитата от Александър Солженицин, отишъл си от своя земен архипелаг преди 9 години

„Не равнището на благополучие донася щастие на хората, а отношението на сърцето и гледната точка върху собствения ни живот. И едното, и другото са винаги в наша власт, а това означава, че човек винаги може да щастлив, ако го иска, и никой не може да му попречи.”

„Образованието не добавя ум.”

„Работата – както и тоягата – има два края: ако работиш за хората, дай качество; ако го правиш за началника – дай показност.”

„Ако не умееш да използваш минутата, ще пропилееш и часа, и деня, и целия живот.”

 

„Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип.”

„Демокрацията в Русия не е заплашена, тъй като истинска демокрация у нас няма. Може да ни бъде отнето само нещо, което имаме.”

„За една страна да има велик писател е като да има второ правителство. Затова никой режим не е обичал големите писатели, а само незначителните.”

„Интелигент е този, чиито интереси към духовната страна на живота са настойчиви и постоянни, предизвикани от външни обстоятелства, а съществуват дори въпреки тях.”

„Най-тежък е животът не на тези, които тънат в морето, които ровят земята или търсят вода в пустинята. Най-тежък е животът води този, който всеки ден, излизайки от дома си, си удря главата в горния праг на врата, защото е твърде нисък за него.”

„Народът има несъмненото право на власт, но народът иска не власт (влечението към нея е характерно само за един-два процента), а иска преди всичко устойчив ред.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)