Сряда, 05 Октомври 2022
„Всички умираме, но само малък брой от нас наистина живеят”

„Всички умираме, но само малък брой от нас наистина живеят”

Морган Фрийман на 80!

Фрийман е роден на 1 юни 1937 в Мемфис в семейството на Морган Патърфийлд Фрийман (бръснар, поч. 1961 от цироза на черния дроб) и Майми Една (чистачка) и е най-голям сред три деца. Актьорски дебют прави още на 8 години, играейки главна роля в училищно представление. В началото на 60-те години Фрийман се премества да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в „Лос Анджелис Комюнити Колидж“. По късно живее в Ню Йорк и работи като танцьор в „Ню Йоркският панаир“ през 1964 г. Участва в мюзикъла „Хелоу, Доли“ през 1967 г., заедно с Пърл Бейли и Къб Калоуей (всички актьори са от афро-американски произход).

В началото на 80-те години Фрийман започва да участва в кино-филми с второстепени роли. Първата по-сериозна роля е на шофьора Хок във филма „Да возиш мис Дейзи“ и на сержант Ролинс във филма „Слава“ през 1989 година, играейки ролята на грубиян, който се присъединява към новосформирана част от тъмнокожи войници, воюващи на страната на „Севера“ по време на гражданската война (реж. Матю Бродерик). През 1994 година участва в ролята на Ред в драмата „Изкуплението Шоушенк“, за която получава множество положителни отзиви от филмовата гилдия. Звездната му кариера вече е започнала и той участва в супер-продукциите „Робин Худ: Принцът на разбойниците“ (1991), „Седем“ (1995), „Смъртоносно влияние“ (1998), в който играе Президента на САЩ, и в екранизациите по романите на Джеймс Патерсън – „Завръщането на паяка“ (1997) и продължението от 2001 – „Целуни момичетата“, където се въплъщава в ролята на агент Алекс Крос.

С Мат Деймън и Клинт Истууд

Фрийман използва характерния си дълбок глас зад кадър във филмите „Война на световете“ и в номинирания за Академична награда Оскар документален филм „Походът на императорите“.

След три номинации за Оскар (1987, 1989 и 1994) през 2005 година печели Оскар за поддържаща роля в драмата на Клинт Истуд „Момиче за милиони“.
Пребивава в България в края на 2007 г. повече от месец за снимките на американския екшън „Кодът“.

В "Седем" с Брат Пит

Оставайки верен на расата, към която природата го е предопределила, актьорът превъплъщава образите на двама от най-изявените чернокожи водачи през ХХ век - Малкълм Х в "Смъртта на пророка" (1981) и Нелсън Мандела в "Човешкият фактор" на Истууд (2009).

В "Изкуплението Шоушенк"

Какво ли всъщност не е играл Морган Фриймън! Майори и капитани, бригаден генерал (в "Зараза"), директор на ЦРУ ("Всички страхове"), президент на САЩ ("Смъртоносно влияние") и дори самия Господ бог, при това на два пъти - във "Всемогъщия Брус" (2003) и "Всемогъщия Евън" (2007)... И всички тези роли му отиват, защото сам казва: „Искате да ме направите щастлив? Дайте ми интересна роля.”

В "Жертва на спасение"

Дават му. Защото той мисли и живее така:

"Искам да продължавам да живея, да преодолявам трудности, да продължавам да върша неща, които ме предизвикват."

"Всъщност аз нямам любими роли. Филмът си е филм, аз мога да се снимам във всичко - от романтична комедия до уестърн. Важен е самият процес на "играта".

"Веднъж получиш ли ролята, няма за какво повече да се притесняваш. Ако си актьор, значи ще я изиграеш. Да го направиш не е сложно. Трудната част е да ти я дадат."

"Не мисля, че изследването и формата са чак толкова важни. Впускам се в изследване единствено когато персонажът вече не сред живите или е въз основата на историческо лице. Изследвам само за да използвам живота му като източник на информация. Във всички други случаи това го прави сценария."

"Една от любимите ми киноактриси е Шърли Маклейн, защото тя прекрасно владее изкуството да пести художествените средства. Разбирате ли, тя умее да се изразява не само чрез жестове. Но също така можете да разберете всичко дори и ако тя само премигва с клепки. Тя има изключителен самоконтрол и възможности. Аз самият също се опитвам да прилагам това."

"Очевидно е, че съм различен от тези, които идват при мен за съвет. А и аз не толкова давам съвети, колкото изслушвам хората. Добър слушател съм. В повечето случаи хората искат да говорят с някой, който просто мълчи и слуша."

"Винаги можете да спечелите още пари, но никога няма да можете да върнете времето."

"Човечеството ще се спаси, тогава когато една майка от Африка се скара на детето си да си довърши храната."

"Математиците мислят, че Бог е в уравненията, невролозите са уверени, че Бог е в мозъка, а програмистите са уверени, че Бог е един от тях."

С Нелсън Мандела

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)