Сряда, 10 Август 2022
„Коя е Катрин Хепбърн? Отне ми много време да създам това същество.”

„Коя е Катрин Хепбърн? Отне ми много време да създам това същество.”

Катрин Хепбърн (12.05.1907 – 29.06.2003) е една от най-великите актриси на всички времена.

В продължение на 60 години тя завоюва и не отстъпва мястото си на върха. Хепбърн е единствената носителка на 4 награди „Оскар“, записана в „Рекордите на Гинес“. Освен това е и четирикратна носителка на „Златен глобус”, на наградите на БАФТА и „Еми”.

Известна е най-вече със своята остроумност, независимост и елегантност. През 1999 г. е обявена от Американския филмов институт за най-голямата звезда сред жените на класическото кино в Холивуд. Остава активна и в напреднала възраст. Последната ѝ поява на екрана е през 1994 г. когато е на 87 години.

Със Спенсър Трейси

Катрин Хепбърн успява да избегне публицистичната машина на Холивуд и да запази личния си живот в тайна, като отказва да спазва правилата и да се придържа към очакванията на обществото за жените от това време. Запазва 26-годишната си любовна връзка със Спенсър Трейси скрита от обществеността, макар той никога да не се развежда с жена си. С нетрадиционния си начин на живот и независимите героини, които изобразява в театъра и на екрана, тя става символ на модерната жена на 20-ти век в САЩ и се превръща във важна културна фигура. И култува.

С Кари Грант

Катрин Хепбърн се превръща в институция. За нея и любовната й афера с милиардера Хауърд Хюз Мартин Скорсезе снима своя филм „Авиаторът”, а Кейт Бланшет получава „Оскар” в категорията най-добра поддържаща роля за превъплътяването си на екрана в образа на Хепбърн.

 С Джейн Фонда

А също така великата Елизабет Тейлър, споделя: „Мисля, че всяка актриса в света гледаше на нея с благоговеене и с тайната мисъл „Само ако можех да бъда като нея.”

AFISH.BG ви препоръчва набор от цитати на Катрин Хепбърн, зад които ясно личат нейната прямота, остроумие и точен поглед към професията и живота:

Невзрачните жени знаят повече за мъжете от красивите жени.

Наградите не значат нищо за мен. Моята работа е моята награда.

Актьорството е най-малкият от човешките таланти, и не е най-достойният способ да се прехранваш. В края на краищата Шърли Темпъл можеше да играе едва четиригодишна.

Публиката може да изиграе половината от ролята ви, ако и го позволите.

Да спазваш всички правила, означава да се лишиш от всички удоволствия.

Враговете са отлично стимулиращо средство.

Ако искаш да жертваш възхищението на много мъже заради критичността на един — тогава се омъжи.

Важен е животът. Да се движиш, къщите, семейството. Раждане и болка, и радост, а после — смърт.

Смъртта ще бъде облекчение. Край на интервютата.

Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истината.

Ако се подчинявате на всички правила, ще изпуснете удоволствието.

Не всеки има шанса да разбере колко изящно е страданието.

Мечтата на всяка холивудска звезда е да е боготворена от американец, ухажвана от италианец, женена за англичанин, и с таен любовник французин.

Хората ми се любуват,сякаш съм някаква стара сграда.

Липсата на работа унищожава хора.

"Не е ли забавно да остарееш?" е наистина ужасна заблуда. Това е като да кажеш,предпочитам да карам стара кола със спукана гума.

Аз направих четиридесет и три картини. Естествено, че съм очарователна във всяка от тях.

Винаги съм искала да бъда филмова актриса. Мислех, че е много романтично. И така беше.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)