Неделя, 05 Декември 2021
Бранджелина - приказка с очакван край

Бранджелина - приказка с очакван край

Добромир Банев за подробностите от пейзажа извън любовните сюжетни линии

 

Във всяка приказка има опасност краят да не ни хареса. Хубавото на приказките обаче е, че винаги са поучителни. Една изпепеляваща любов може да избухне като втори голям взрив и да създаде условия за раждането на нови звезди в небосклона на мечтите и надеждите, или пък да угасне без време като бенгалски огън върху парче пай.

В живота е същото. Двама души се срещат при непредвидени обстоятелства и между тях просто пламва искра. Никой не знае колко голям ще бъде пожарът. Но в това е смисълът да се влюбваме.

Любовта е уравнение с много неизвестни, но преди всичко предполага действие. Очакванията са нежелани, но винаги се оказват неизменна част от пътя, който искаме да извървим „заедно“ и „завинаги“.

После, рано или късно, се появява една Марион Котияр, на която приписваме цялата вина за настъпилия разрив помежду ни. С какво право нахлува в живота ни? Защо не си стои кротко в Париж? Котиярките се прокрадват с тихата походка на котка в леглото ни. И докато тя мърка, животът ни вече издава писъци.

Приказката на Брад Пит и Анджелина Джоли не е с неочакван край. Както се казва, много хубаво не е на хубаво. Никой не е застрахован, че тъмното минало ще се помири с красивото настояще. Истината винаги е зад огледалото, а не в отраженията ни.

И двамата са красиви, с разкошен дом и прекрасни разноцветни деца, които със сигурност обичат. Дали причината за тяхната раздяла е котка, котарак или папарак – няма значение. Сега хората ги разпъва на кръст, защото покрай тях и собствените им очаквания за вечност отидоха на кино.

А истината е, че Брад и Анджелина са хора като всички нас. Приказките понякога измисляме ние, без да владеем сюжетната линия. И да си писател не е лесно, въпреки че мнозина от нас вярват в обратното.

Бенгалският огън угасна. На никого не му е до пай. Животът продължава рутинно за всички нас точно така, както и вчера. Приказките свършват, но животът продължава. Нашият живот. Живот, който трябва да хванем в ръце и на всяка цена да обичаме така, както само ние можем. Останалото е подробност от пейзажа.

 

Снимка - Валентин Иванов-sValio

Добромир Банев

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)