Сряда, 20 Октомври 2021
Разкриха загадката в „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи (ВИДЕО)

Разкриха загадката в „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи (ВИДЕО)

Исус Христос и учениците му са без ореоли и в това е посланието, обяви италианският учен Марио Тадей

 

Италианският учен Марио Тадей обяви, че има скрито послание, което Леонардо да Винчи е оставил  на ценителите на своето изкуство в монументалното си произведение „Тайната вечеря“.

За културната интерпретация на стенописа съобщи Daily Mail.

Хората на картината от да Винчи са изобразени без ореоли. Това показва, че те, и в частност Исус Христос, не са "свещени", а "обикновени хора". Именно това е идеята, според Тадей, която иска да предаде гениалният художник до ценителите на своето изкуство.

"Вярвам, че Леонардо не показва ореоли, защото смята тези хора за простосмъртни, и в това е истинската тайна на да Винчи ", убеден е ученият, който изследва творчеството на великия изобретател. И отбелязва, че "на картината няма извънземни или свръхестествени обекти".

Стенописът "Тайната вечеря" е създаден за три години в периода 1495-1498 в Доминиканския манастир Санта Мария деле Грацие в Милано. На него е изобразен Исус Христос със своите 12 ученици. Всички хора от фреската са без ореоли.

В продължение на 15 години Тадеи изучава творчеството на Леонардо. Особено внимание експертът обръща на ръкописите и изобретенията на гениалния италианец. Ученият е музеен специалист и администратор на сайт, посветен на да Винчи.

 

Превод: Петя Стоянова, източник: big5.bg

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)