Събота, 02 Юли 2022
Найджъл Кенеди и Вивалди – 25 години по-късно

Найджъл Кенеди и Вивалди – 25 години по-късно

Ексцентричният музикант ще представи най-новия си албум наесен в София и Пловдив

 

Два концерта ще направи виртуозът Найджъл Кенеди през есента у нас. Ексцентричният цигулар, който сприятели класиката с рока, пънк музиката, джаза и футбола, ще свири в зала 1 на столичния НДК на 17 септември, а на следващата вечер – в Античния театър в Пловдив. Освен неговия бенд, на сцената ще бъдат и музикантите от “София симфоникс” с диригент Любка Биаджони.

Това е голямото завръщане на Найджъл Кенеди към музиката на Антонио Вивалди. През 1989-а младият тогава цигулар от школата на Йехуди Менухин издава албум със свои изпълнения на “Четирите годишни времена” и меломаните изпадат в екстаз. Никой дотогава не е интерпретирал по неговия неподражаем начин бароковите творби на италианския композитор. Именно този албум е преломният момент в забележителната кариера на Найджъл Кенеди. Вписан е в Книгата на рекордите „Гинес” като най-продаваният музикален запис на класическа творба за всички времена. Изкупени са повече от 2 млн. екземпляра, а самият албум повече от две години остава начело на британските класации за класическа музика.

25 години по-късно музикантът решава да се върне към любимия си Вивалди и започва нови записи. Така през 2015-а на световния музикален пазар се появява най-новият албум на Найджъл Кенеди - „Vivaldi: The New Four Seasons” („Вивалди: Новите Четири сезона”). Това е абсолютно различна трактовка на прочутия концертен цикъл, с която британският цигулар изненадва дори тези, които са били подготвени за големи изненади.

Преди време той казва, че от мига, в който чува „Четирите годишни времена” за пръв път, не може да се отърве от чувството, че музикантите винаги изпълняват Вивалди твърде скучно, дори бавно. И решава да вземе нещата в свои ръце. Сега сякаш наистина е изпълнил заканата си и интерпретациите му в „The New Four Seasons”, твърди международната музикална критика, са „на ръба на здравия разум”.

Ако през изминалия четвърт век Найджъл Кенеди бунеше духовете с пънкарската си прическа, груби кубинки с шарени връзки, тениска на любимите си футболисти от „Астън Вила” и лудешки изпълнения, сега на двата концерта у нас можем да очакваме всичко това плюс онази свобода, която имат само истински „докоснатите” музиканти.   

Освен „Вивалди: Новите Четири сезона”, от сцената ще звучат и балкански ритми – от класика до фолклор, етно и джаз импровизации. Специално участие ще имат и Лондонският български хор с диригент Десислава Стефанова и Ваня Ватралова-Станков (сопран). Очаква се и световната премиера на три произведения на композитора Георги Андреев, написани специално за концертите на Найджъл Кенеди в София, Пловдив и Лондон (на 25 октомври в рамките на Лондонския фестивал на българската култура).

На заглавната снимка - Само Найджъл Кенеди може да свири класика, облечен с фланелка на "Астън Вила". Снимка www.theguardian.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)