Събота, 02 Юли 2022
„Веселите музиканти” пеят в зала „България” за пострадалите в Хитрино

„Веселите музиканти” пеят в зала „България” за пострадалите в Хитрино

Народният театър и Софийската опера също направиха благотворителни представления

 

Тази вечер в столичната зала „България” ще бъде специална и за Софийската филхармония, и за вярната й публика. Точно в 19 часа ще започне благотворителният концерт „Веселите музиканти”, приходите от който ще бъдат дарени за пострадалите при трагедията в Хитрино. За целта всички билети, независимо от сектора в залата, ще струват само 6 лв., а останалата сума до реалната им цена всеки може да пусне в специално поставената в централното фоайе урна. Средствата ще бъдат предадени на Червения кръст за подпомагане на бедстващите хора.

В програмата на „Веселите музиканти” са включени композиции, фантазии, игри и импровизации от солистите Константин Владигеров (пиано), Александър Владигеров (тромпет&флюгелхорн), Стоян Янкулов (ударни), Недялко Недялков (кавал) и Димитър Карамфилов (контрабас). Във втората част на сцената ще излязат героите от комичния мюзикъл „Веселите градски музиканти” на Александър Владигеров. Тази година творбата празнува 45 години от своето създаване, но продължава да радва и забавлява малки и големи зрители.

Талантливите наследници на голямата музикална фамилия Владигерови – Александър и Константин, възраждат историята. Тя е вдъхновена от „Бременските музиканти“ на Братя Грим, а в ролите ще видим някои от най-талантливите ни пеещи актьори. В маестро Магаре се превъплъщава Рашко Младенов, маестро Куче е Борислав Веженов, Прея е маестра Котка, а Денко Проданов е маестро Петел. Оркестърът на града, разбира се, е Софийската филхармония. На диригентския пулт ще се качи Любомир Денев-младши.

Зрители в Народния театър даряват средства за пострадалите в Хитрино преди представлението на "Хъшове" в събота

Двете национални трупи – НТ „Иван Вазов” и Софийската опера, също приеха идеята за помощ на страдащите в Хитрино. Близо 7000 лева е дарението от благотворителното представление на „Хъшове”, постановка на Александър Морфов, в събота в Народния театър. Сумата бе събрана в специално поставените кутии около голямата зала и ще бъде предоставена за възстановяване на дейността на читалище „Пробуда 1929” в Хитрино. Сградата е почти напълно разрушена след трагедията миналия месец и всички дейности са спрени.

Днес в Народния театър продължава и благотворителната изложба с произведения на именити български творци, предоставени от Съюза на българските художници. Всички приходи от продажбата на картините и пластиките ще бъдат обявени публично и дарени на читалището в Хитрино.

Трупата на Софийската опера също се присъедини към инициативата изтъкнати творци да подкрепят пострадалите. Снощи, преди благотворителното представление на „Норма” от Белини, във фоайетата бяха поставени кутии за дарения. Събраната сума ще бъде предоставена на засегнатите от трагедията, разразила се в навечерието на Коледа в Хитрино.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)