Сряда, 05 Октомври 2022
Мартин Лутър Кинг, който завеща на света своята мечта

Мартин Лутър Кинг, който завеща на света своята мечта

На 15 януари e роден един от най-значимите борци срещу несправедливостта и дискриминацията

 

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг получава Нобелова награда за мир "заради постижения в демократизацията на американското общество". Той иска да се елиминират напълно расовите предразсъдъци, за да могат хората с различен цвят на кожата най-накрая да живеят заедно в Америка на равни начала.

През 60-те години на миналия век Съединените щати все още усещат белезите от расизма. Наистина, през 1863 г. Ейбрахам Линкълн оповестява, че американската нация се основава върху равенството на всички хора и тяхното достойнство, но 100 години по-късно действителността за афроамериканците изглежда съвсем различна.

Мартин Лутър Кинг води докрай борбата за равноправие

Така я чувства и Мартин Лутър Кинг, баптистки пастор и водач на движението за граждански права, когато се обръща към сърцата на милиони тъмнокожи американци в знаменитата си реч на 28 август 1963 година в столицата Вашингтон. „Имам една мечта” е насловът на тази прочута реч, която той държи от стъпалата пред мемориала на Ейбрахам Линкълн. Повече от 250 000 души участват в похода на протеста до Вашингтон, наречен „марш за работни места и свобода”.

Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Той гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и за държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели.

В този миг Мартин Лутър Кинг и хиляди други хора разбират, че борбата им не е отишла напразно. Същата година Лутър Кинг получава Нобеловата награда за мир. Четири години по-късно, през 1968 г., борецът за равноправие е убит, докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.

Семейството на Мартин Лутър Кинг

Смъртта на Мартин Лутър Кинг не спира Движението за граждански права. Конгресмени и граждани подписват петиция до Президента с искането 15 януари, рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, да бъде обявен за национален празник. Така 15 януари е отбелязван като национален празник в продължение на много години в 27 щата, както и в столицата Вашингтон. През 1986 г. президентът Роналд Рейгън постановява рожденият ден на д-р Мартин Лутър Кинг да се отбелязва като официален празник в третия понеделник от месец януари. За пръв път това се случва на 20 януари 1986 г. когато в различни градове в цялата страна хората официално празнуват Деня на Мартин Лутър Кинг – единственият национален празник в САЩ в памет на афроамериканец.

 

По повод 87-годишнината от рождението на един от най-известните борци срещу несправедливостта предлагаме откъс от неговата реч „Имам една мечта”:

„Казвам ви днес, приятели мои, въпреки трудностите днес и утре, аз все още имам една мечта. Това е една мечта, дълбоко вкоренена в американската мечта. Мечтая един ден тази нация да се издигне и да живее според истинското значение на своето верую: ,,Ние приемаме тази истина за даденост: всички хора са създадени равни."

Мечтата ми е един ден на червените хълмовете на Джорджия, синовете на бившите роби и синовете на бившите робовладелци да могат да седят заедно на масата на братството. Мечтата ми е един ден дори щатът Мисисипи, щат нажежен от горещината на несправедливостта, нажежен от горещината на потисничеството, да бъде превърнат в оазис на свободата и справедливостта.

Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер.

Имам една мечта днес! Мечтата ми е един ден щата Алабама, с ужасния си расизъм, със своя губернатор, от чиято уста излизат думи като "вмешателство" и ,,анулиране" ... един ден именно там, в Алабама, малки чернокожи момчета и момичета да могат да се хванат за ръце с малки бели момчета и момичета като братя и сестри.

С Нобеловата награда за мир 

Имам една мечта днес! Имам една мечта, че един ден "всяка долина ще се издигне и всяка планина и хълм ще се снишат, кривите места ще станат прави и неравните места - поле. И славата Господна ще се яви и целият човешки род в едно ще я видим."

 

А ето и още от неговите размисли за живота, свободата и любовта:

"Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не живее пълноценно."

"Никой не може да те яхне, ако сам не се наведеш."

"На света няма нищо по-опасно от искреното невежеството и честната глупост."

"Изследванията в науката изпревариха духовното развитие. Ние имаме управляеми ракети и неуправляеми хора."

"Омразата парализира живота; любовта го изцелява. Омразата обърква живота; любовта връща хармонията. Омразата помрачава живота; любовта го озарява."

"Най-голямата трагедия в живота ни не е жестокостта на лошите, а ответното мълчание на добрите хора."

На корицата на сп. "Тайм" през 1964 г.

"Може да идваме от различни кораби, но в момента всички се намираме в една и съща лодка."

"Ако не можеш да летиш, бягай. Ако не можеш да бягаш, върви. Ако не можеш а вървиш, пълзи, но каквото и да става, продължавай да се движиш напред."

"Можеш да оцениш един човек по това как се държи, не когато е в зоната на комфорта, а когато е на щанда с предизвикателствата!"

"Реших да заложа на любовта. Омразата е твърде тежко бреме за носене."

"Само в мрака можеш да видиш звездите."

 

Челна снимка: Мартин Лутър Кинг произнася знаменитата си реч във Вашингтон

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

  • „Имам една мечта днес!”

    Откъс от прочутата 17-минутна реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г., в която той призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави

  • „Никой не може да те възседне, ако сам не огънеш гръб”

    Преди 50 години най-младият лауреат на Нобелова награда за мир Мартин Лутър Кинг е застрелян в Мемфис, заради своята политическа и общочовешка дейност в борбата за граждански права

  • „Паякът” поема към Америка (ВИДЕО)

    Разтърсващият спектакъл на Йордан Славейков и Димитър Касабов ще се играе в пет града на САЩ, вижте го преди това в „Сфумато”