Сряда, 20 Октомври 2021
Ван Гог реже ухото си заради коледно писмо

Ван Гог реже ухото си заради коледно писмо

Това е последната версия за случилото се на 23 декември през 1888 година

 

Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, според които Винсънт Ван Гог си отрязва ухото в деня, когато научава, че брат му Тео се е сгодил, съобщи в. „Индипендънт“.

Най-разпространената хипотеза досега беше, че Ван Гог отрязва ухото си с бръснач след свада с колегата си Гоген. Този изумителен акт художникът извършва на днешната дата, 23 декември, през 1888 година. Намерен е на следващия ден в безсъзнание от полицай и е закаран в болница.

Когато идва на себе си, не си спомня какво е станало. Диагнозата, която му поставят, е „остра мания с генерализиран делириум“.

Свързано изображение

Ван Гог, "Звездно небе"

Мартин Бейли твърди, че в същия ден Ван Гог получава писмо от брат си Тео – неговата голяма опора, в което му изпраща пари. В него обаче той му пише, че е срещнал отново жената, която харесва, и тя се е съгласила да се омъжи за него.

Бейли установява също, че преди да изпрати писмото на брат си, Тео вече е поискал благословията на майка си да се ожени, а годеницата му – на по-големия си брат. Именно поздравителната телеграма от брата пристига на 23 декември. Затова Бейли е убеден, че коледното писмо до Ван Гог е съдържало и голямата новина.

Ван Гог остава в болница в Арл, Южна Франция, като периодично го изписват и приемат, докато не постъпва в психиатрия. Там рисува едно от най-известните си произведения – „Звездно небе“.

Резултат с изображение за van gogh

Стаята с леглото на художника

Мартин Бейли дава доказателства, че леглото на Ван Гог, което той рисува в няколко свои картини, е оцеляло и се съхранява в холандското градче Боксмер, но собственикът му надали съзнава това. Бейли успява да проследи историята му – наследява го вдовицата на неговия брат – Джо, която го закарва в Холандия. Леглото е споменато в писмо до нейния племенник през 1937 г. През 1945 г. е дарено на селище близо до гр. Арнем, понастоящем гр. Боксмер.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)