Сряда, 05 Октомври 2022
Джими Хендрикс се „прероди” в растение (ВИДЕО)

Джими Хендрикс се „прероди” в растение (ВИДЕО)

Естествоизпитател кръсти открито от него растение на легедарния музикант

 

Изследователи от Университета на Сан Диего, Калифорния, САЩ, кръстиха открито наскоро растение на името на легендарния американски рок музикант Джими Хендрикс (1942-1970), предадоха световните агенции. Цветето е с височина около 30 сантиметра и има розово-бели цветчета.

Редкият вид е намерен в мексиканския щат Долна Калифорния от бившия студент на университета Марк Додеро. А той решил да нарече растенито „Dudleya hendrixii” или „Вечният Хендрикс”. Причината? Много проста – Додеро обикалял местността и се натъкнал на нежното цвете, докато слушал песента на Хендрикс „Voodoo Child”, която можете да чуете в приложения видеоклип. А колегите му от университета приели идеята на драго сърце.

Джими Хендрикс

Всъщност „Dudleya hendrixii” е изчезващ сукулентен вид, който може да издържа дълго време без вода и да оцелее в пустинните местности. Естественият му хабитат, който се разпростира на близо два акра, обаче е застрашен от местното земеделие и т.нар. оф роуд автомобили.

 

Акустичната китара на Хендрис бе продадена за 248 хил. долара

Междувременно китари на покойните музиканти Джими Хендрикс и Принс бяха продадени на търг за по-високи суми от очакваното. Вчера те намериха купувачи на аукцион, организиран от "Bonhams" в Лондон, съобщи „Contact Music”. Акустичният инструмент на Хендрикс, купен „втора употреба” през 1967 г. за 25 долара, бе продаден за 248 хил. долара при прогноза от максимум 100 млн. долара. А за изработената по поръчка китара за едно от турнетата на Принс бяха броени 109 хил. долара – също доста над очакваните 31-37 хил. долара.

 

На заглавната снимка - новото име на растението - "Вечният Хендрикс", може да донесе повече късмет в оцеляването на вида.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)