Сряда, 10 Август 2022
Непоказвана картина на Фрида Кало отива на търг

Непоказвана картина на Фрида Кало отива на търг

Предварителната оценка на творбата е 2 милиона долара

 

Картина на мексиканската художничка Фрида Кало, която никога досега не е била показвана публично, ще бъде продадена на търг. Става дума за портрета "Момиче с огърлица" (1929). Наддаването ще се проведе на 22 ноември в Ню Йорк. Продажбата е поверена на аукционната къща Sotheby's. Според предварителните оценки, стойността на произведението е между 1.5 и 2 милиона долара.

Фрида Кало умира на 47 и картините й наследява Диего Ривера

Според Sotheby's, повече от 60 години, платното е било пазено в къща в Калифорния. Картината била поставена в тъмната част на апартамента, и така цветовете са се запазили ярки.
Кало почина през 1954 г. на  47 години. Година по-късно, вдовецът на художничката - Диего Ривера дал картината на жената, която помогала на Кало в студиото. Тя пък я отнесла в Калифорния. Сега бившата помощница на Фрида е над 90-годишна и е решила да продаде творбата.

Непознатата картина излезе наяве

Според ръководителя на латиноамериканския отдел на Sotheby's  Алекс Щайн "Момиче с огърлица" превъзхожда редица автопортрети на Фрида Кало. Особено характерни са сключените вежди и директният поглед. ”Поради факта, че момичето гледа фронтално към зрителя, се създава усещане за топлина и интимност”,  казва Щайн.

 

Челна снимка: Световноизвестната художничка е известна с ексцентричността си

AFISH.BG

.

Свързани статии (по етикет)