Сряда, 10 Август 2022
Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература

Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература

Името на тазгодишния победител бе обявено преди минути в Стокхлом

 

Боб Дилън е лауреатът на Нобеловата награда за литература през 2016 г. Както обеща предварително, Шведската академия съобщи името на победителя точно в 14 часа българско време в „Grand Hall in the Exchange” в Стокхолм. Наградата се присъжда на Боб Дилън за "създадената от него нова пиетична изразност в рамките на американската песенна традиция”, съобщи секретарят на Академията Сара Даниус. 

Обявяването на новия Нобелов лауреат се предаваше на живо в сайта на престижните награди. По традиция официалната церемония по награждаването ще бъде на 10 декември в Стокхолм. Паричното измерение на премията е 8 млн. шведски крони ($923 хил.).

Американският поет, сценарист и музикат Боб Дилън е 108-ият носител на най-високото отличие за писано слово. Нобеловата премия за литература е една от общо петте учредени от Алфред Нобел награди в завещание, подписано на 27 ноември 1895 г. в Париж. От 1901 г. насам медалът се присъжда ежегодно на писател, избран от петимата членове на Нобеловия комитет за „най-забележителния труд с висши идеали” в областта на литературата. Седем пъти традицията е била прекъсвана – през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 г.

Първият носител на Нобелова награда за литература е френският поет и публицист Рене Сюли-Продом, а миналата година с медала се окичи и беларуската писателка Светлана Алексиевич.

През своята дълга история литературният „Нобел” четири пъти е бил присъждан едновременно на двама автори – през 1904, 1917, 1966 и 1974 г. Средната възраст на лауреатите от 1901-ва до 2013-а е 65 години. Най-младият лауреат е Ръдиард Киплинг, който печели отличието на 42 г. пез 1907-а, а най-възрастният засега – Дорис Лесинг, която е на 88, когато й съобщават щастливата новина.

По традиция при обявяването на новия писател нобелист се съобщава само неговото име. Всички номинирани са известни единствено на членовете на Нобеловия комитет и се пазят в тайна 50 години. Досега кандидати за Нобелова награда за литература са били Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков, Антон Дончев, Валери Петров, но нито един българин не е печелил престижното отличие.

Тази година Нобеловият комитет поднесе поредната си изненада, като присъди отличието на Боб Дилън. Дълго време световните букмейкърски къщи приемаха залози за името на тазгодишния носител на Нобеловата награда за литература. Както „Афиш.бг” вече писа, сред фаворитите бяха "обичайно заподозрените" през последните години - японецът Харуки Мураками, живеещият във Франция сириец Адонис и американецът Филип Рот. Кенийският писател и драматург Нгуги Ва Тхионго беше след тях с шансове 10:1, а преди няколко часа дори изпревари всички в прогнозите. Победител обаче е Боб Дилън. 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)