Вторник, 22 Юни 2021
Откриха писменост на 5000 години край Плевен

Откриха писменост на 5000 години край Плевен

Тя предхожда тези на Шумерия и Египет

 

Поредното доказателство, че преди 5000 години е съществувала форма на писменост, намериха археолозите край плевенското село Рибен. При разкопките е намерена глинена плочка с пиктографски знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет, датирана 2000 години  по-късно.

Археологът д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в Плевен, е категоричен, че това е откритието на века за писмената комуникация на човечеството.

При разкопките това лято е открита глинена плочка, фрагмент от глинен съд, на който личат два пиктографски знака, свастика, която е с по-слаба информация, както и друга група от знаци. За БНР д-р Володя Попов заяви:

„Тук се ражда, на Балканите, и по точно в този район на Северозападна България, първата пиктографска писменост. Цялата тази информация води до извода, че протописмеността, която по-късно виждаме развита в линеарното писмо на Шумерия, това, което са йероглифите на Египет, 2000 години по-късно, етапите на нейното развитие и достигането на това ниво на четимост, става при нас. Намерената плочка край Плевен е със световно значение за науката“.

Археологът е убеден, че протописмеността в света се е родила на територията, която днес е Северозапдна България. Последната находката от Рибен е съхранена в селище, върху което след това е построена римска станция, която се разкопава от археолозите.

Директорът на музея в Плевен заяви, че засега разкопките са спрели, защото е нужно през следващата година да бъдат привлечени още специалисти.

 

Снимка: КРОСС

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)