Понеделник, 03 Октомври 2022
„Никой не може да ти я вземе любовта, любовта към хората...“

„Никой не може да ти я вземе любовта, любовта към хората...“

Емил Димитров е единственият български изпълнител удостоен през 1990 г. със "Златен лавров венец" на Френската академия на изкуствата

 

Днес се навършват 81 години от рождението на Емил Димитров. Един от най-популярните български изпълнители и композитори е роден в Плевен. Неговите песни са обичани от поколения българи, а създадената през 1970 година „Моя страна, моя България „ стана песен на столетието“.

Днес плевенчани отново ще поднесат цветя пред паметника на Емил Димитров, чието име е записано в Златната книга на града с присъденото звание „почетен гражданин“.

Три пъти, всеки ден в родния Плевен от градския часовник звучат мелодии от емблематични песни на Емил Димитров.

При отброяването на 9 часа "Ако си дал", в 12.00 ч. – мелодия от "Моя страна, моя България", а в 18.00 ч. - от "Песен за Плевен". Идеята е на Ротари клуб-Плевен "Центрум", осъществена с финансовата подкрепа на клуба и общината.

Концертната зала в най-голямото и старо читалище „ Съгласие 1869“ носи неговото име.

„Ценна и интересна е колекцията за певеца в една от залите на Регионалния исторически музей, привлича посетители от цял свят“, каза пред БНР  Десислава Близнашка, музеен специалист.

"Уникалната експозиция е предоставена през ноември 2010 г. от сина на популярния творец", уточни Близнашка.

80 г. от рождението на Емил Димитров отбелязват в Плевен - Последни Новини  от DNES.BG

"Експонирани са снимки, вещи и документи, свързани с личния и творческия път на певеца. Фотоси показват близките отношения на българския музикант с прочути изпълнители от световна величина като Шарл Азнавур, Адриано Челентано, Патриция Карли и други. Има снимки, които са свидетелство за приятелството му с Лили Иванова, Богдана Карадочева, Янка Рупкина. Посетителите се спират пред съхранените за днешните и идни поколения високи отличия на изпълнителя, подчерта Близнашка.

В постоянната експозиция е и наградата му "Златен Орфей", присъдена за цялостно творчество. Запазен е неговият орден "Стара планина", първа степен..

С мащабна дарителска акция бяха събрани средства за паметника на Емил Димитров. Двуметровата бронзова фигура се издига до Големия фонтан на Водната каскада. Автор на монумента е Константин Симеонов – Костика, който приживе каза: „Да съхраним музиката му, песните му. Това сме ние".

Уникална колекция на Емил Димитров показват в Историческия музей в Плевен -  Lupa BG

Емил Димитров е единственият български изпълнител удостоен през 1990 г. със "Златен лавров венец" на Френската академия на изкуствата.

Емил Димитров е член на Съюза на френските композитори, в репертоара си има над 400 композиции, 280 от които са авторски, над 30 издадени албума и 50 милиона продадени плочи по целия свят. През годините той е определян от международната преса като "Франк Синатра от Изток".

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)