Четвъртък, 30 Юни 2022
Честити 80 години на академик Георги Минчев!

Честити 80 години на академик Георги Минчев!

Роден на 29 януари 1939 г. в София  той е сред най-тачените съвременни наши композитори

 

Свързан с музиката от най-ранните си детски години, композиторът Георги Минчев през 1972 г.печели голямата стипендия на ЮНЕСКО по музика и специализира в САЩ, Франция и Англия.В Париж за няколко месеца учи в “Le Conservatoirе de Paris” при големия френски композитор Оливие Месиан.

По-късно (1976 г.) специализира в ИРКАМ, Електроакустичен център за музика при „Бобур”, Париж при известния съвременен композитор Лучано Берио.

Започва работа в Българското Национално Радио (1959 г.), където в продължение на 40 години е заемал различни длъжности: Редактор, Отговорен редактор, Зам.главен редактор, Главен редактор, Музикален директор и Главен Художествен Ръководител на Музикалната продукция и състави на БНР.

Успоредно с това е бил много години Секретар и Заместник Председател на Съюза на българските композитори и по-късно негов Главен секретар.

В периода от 1988 до 1995 г. – седем години без прекъсване, един път месечно, Г. Минчев е водил едночасово предаване „Музикалния живот на България“ по Френското Национално радио „France Musique“. Тези 74 на брой емисии са излъчвани „на живо“ от студио в БНР, на френски език с водещ Мишел Годар – известен френски журналист и художествен критик – и в тях Минчев е представял всички важни музикални събития в България, концертни изяви, музикални фестивали, нови записи от концертното студио, правил е творчески портрети на музиканти, композитори, изпълнители, всичко това придружено с много българска музика във всички жанрове от фонотеката на Националното ни радио.

През 1998 г. напуска БНР и живее до 2008 г. в гр.Хайделберг.

Георги Минчев е награждаван с най-високи национални и множество международни награди. Носител е на званията „Заслужил артист”, „Лауреат на Димитровска награда”, на множество ордени и медали; носител е на наградата на София от Софийска градска община, получавал е много награди от Съюза на Българските композитори за произведения, изпълнени на прегледите „Нова българска музика”. Негови песни са печелили призове на конкурси и пр.

Записи на негови произведения са осъществявани в студиата на: Българско национално радио, Московското радио, Звукозаписна фирма „Мелодия”, Холандското радио NOS в Хилверсум, Френското радио, Радиото в Сидней (Австралия), Концертно студио във Вашингтон, Баварското радио в Мюнхен, RAI (Италия), Радиото в Братислава, Берлин, Будапеща, Румънското радио в Букурещ, Радиото в Санкт Петербург, Мадрид, Хавана, Богота, Стокхолм, Фламандското радио в Брюксел.

Носител е на Голямата награда „Сирак Скитник” на Българското Национално Радио за цялостен принос (2008 г.).

Носител е на най-високата награда на Министерството на Културата „Златен век” (2014 г.)

През 1979 г. неговия Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ, номинирана е за наградата „Кусевицки” и е класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж (1981 г.).

През 1989 г. Минчев е удостоен с Европейската награда „Лоренцо-Великолепният” на Международната Академия „Медичи” във Флоренция и му е присъдено званието „Почетен член ” и „Почетен Сенатор на Академията”. На тази сесия са удостоени Франсоа Митеран, Питер Устинов и Хенри Розентал.

AFISH.BG  ви редлага един от неговите концерти за пиано и оркестър:

AFISH.BG 


Видео