Четвъртък, 30 Юни 2022
От първото оперно представление в България до ярката светлина на най-големите световни сцени

От първото оперно представление в България до ярката светлина на най-големите световни сцени

През 1890 трима български музиканти Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев организират първата оперна трупа в България като отделение на "Столичната драматично-оперна трупа"

 

В току-що завършения салон на читалище "Славянска беседа" в София на 2 декември 1891 г. за пръв път е представено пред публика самостоятелно оперно представление, включващо фрагменти от оперите "Веселите уиндзорки" на Ото Николай и "Трубадур" на Джузепе Верди. В трупата освен тримата музиканти - Драгомир Казаков, баритон, Иван Славков, тенор, и пианиста Ангел Букорещлиев, са поканени и трима чешки певци: сопраното Ана Добшова, мецото Яна Кратохвилова и баса Ярослав Хашек.

По-късно спектаклите продължават - 12 цели опери и откъси от 11 опери, с участието на българи, чехи и италианци в съпровод на пиано, на Гвардейския оркестър, оркестъра на Шести пехотен полк и хора на Италианското певческо дружество се приемат с неочакван успех. През май 1891 дружеството се обособява като Столична българска опера, но поради финансови затруднения и липса на държавна поддръжка на 1 октомври 1892 с указ се обявява разформироването на трупата.  И все пак в историята на българската култура днешната дата остава като предвестник на родното оперно изкуство, което през годините ще премине отвъд нашите граници и ще нареди нашите оперни певци сред най-големите гласове на световните сцени.

AFISH.BG ви предлага апхивен запис на Борис Христов с изпълнение на една от най-прочутите басови партии – арията на Мефистофел от операта „Фауст” от Шарл Гуно:

AFISH.BG


Видео