Четвъртък, 21 Октомври 2021
„Самият живот е красив, а най-важното е да не се проваля заради собствените ни грешки"

„Самият живот е красив, а най-важното е да не се проваля заради собствените ни грешки"

Легендарната оперна прима Монсерат Кабайе е прочута със своето белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети

Монсерат е интересна съвкупност от целенасочена певица на сцената и дезорганизирана в живота човек. Дори успява да закъснее за… собствената си сватба.

Кабайе има щастлив семеен живот. Самата тя споделя: "Аз съм щастлива, че съдбата ми позволи да направя кариера, nо на първо място съм горда, че създадох прекрасно семейство, и имам две прекрасни деца. В къщата на родителите ми, гледайки отношенията на мама и татко, осъзнах, че е важно никой човек да не е доминиран. И по същия начин аз и съпругът ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя собствена човешка личност, със свой собствен характер, които трябва да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично.”

„Винаги се опитвам да уверя хората, че децата ми не страдат, защото майка им е знаменитост. В крайна сметка музиката - това е само моя работа. Освен музика имам, разбира се, други интереси и отговорности. И те са преди всичко - моето семейство. Когато дойде моментът, в който няма повече да пея, не искам да ме съжаляват. Аз все още ще бъда щастлива. Самият живот е красив, а най-важното е да не се проваля заради собствените ни грешки", споделя пред пресата певицата. Преди няколко години на Монсерат Кабайе предстои концерт, но синът ѝ е болен. Билетите били разпродадени една седмица предварително, но Монсерат, без дори да мисли, купува билет за самолет и отлита за Испания, за да подкрепи сина си. Тогава театърът дава певицата под съд, но губи делото. За този случай Монсерат казва: "Изглежда дори съдиите разбират, че семейството е по-важно в живота и е преди всичко".

Монсерат Кабайе изнася концерти, не само отговаряйки на нуждите на обществото и зачитането на личните си интереси, но също така и за безкористни цели. Певицата, заедно с дъщеря си - Монсерат Марти, организира благотворителни концерти в редица "горещи точки" на планетата. Въпреки световната си слава звездата казва, че тя не е от значение за нея. Най-важното е да пее за хората, които обича.

Монсерат Кабайе с дъщеря си Монсерат Марти

В продължение на много години певицата Кабайе и Хосе Карерас също са свързвани от силно приятелство. Монсерат му помага да се бори с болестта левкемия. Друг близък неин приятел и велик певец е тенорът Пласидо Доминго, с когото пее в "Сицилианска вечeрня".

Развила е силна връзка с Елена Образцова. „Ние имаме опит заедно - щастливи и тъжни моменти, и това ни обедини. Запознах се с Лена по много интересен начин. След шоуто тя дойде при мен и падна на колене, казвайки: "Възхищавам се на таланта ви"! Тя свали от врата си една много красива кожена каишка и искаше да ми я даде, но аз се пошегувах, че тази Боа опада повече като декорация за ръкавици или шапки. След това чух Образцова да пее Кармен, после се завтекох към Лена и паднах на колене. За мен беше такова удоволствие, че Лена ме накара да плача! След това Образцова също се пошегува - да приготвят сценичен кран, който да вдигне огромното ми тяло на сцената".

Малко известна е пристрастеността й към рисуването. "От най-ранна възраст съм искала да рисувам. В началото с акварел, а след това - с молив или по-скоро - парче въглища. След време, когато се почувствах уверена, дори се осмелих да рисувам с маслени бои. Това, разбира се, е наивно рисуване, но аз направих няколко портрета. Също така и натюрморти, които са доста добри. За съжаление имам прекалено малко време за тази страст. Въпреки това, когато пътувам за дълго време, вземам със себе си албуми с хартия и рисувам това, което виждам от прозореца на хотелската си стая. Това е хобито, което ми доставя много голямо удоволствие."

За дългия си живот на сцената се е научила добре на нейните закони: човек не може да бъде слаб, не може да се подчинява на волята на друг, невъзможно е да прости липсата на професионализъм.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)