Четвъртък, 29 Септември 2022
„Гласът е огледало на човешкия дух”

„Гласът е огледало на човешкия дух”

Днес световния тенор Калуди Калудов, когото Стефан Еленков нарича Каруди, съчетавайки името му с това на Карузо, празнува 65 години

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите - Алфред от "Травиата", Радамес от "Аида", Дон Карлос, Дон Алваро от "Силата на съдбата", Манрико от "Трубадур", Херцогът от "Риголето", Рикардо от "Бал с маски", Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси - "Тоска", Рудолф - "Бохеми", Де Грийо - "Манон Леско", Калаф - "Турандот", Пинкертон - "Мадам Бътерфлай".

Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал "Вива ил канто" в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 г. за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония…

Продължавайте, Маестро!

Калуди Калудов и Никола Николов - двама големи български тенори

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)