Четвъртък, 29 Септември 2022
Буенос Айрес е „музата“ на композитора, която го вдъхновява и за създаването на забележителния танго цикъл „Четири годишни времена“

Буенос Айрес е „музата“ на композитора, която го вдъхновява и за създаването на забележителния танго цикъл „Четири годишни времена“

Световноизвестния днес аржентинец Астор Пиацола, родоначалник на ерата „танго нуево”

Роден на 11 март 1921 г., Астор Пиацола започва да учи да свири на бандонеон (музикален инструмент от групата на клавишните инструменти. Той е подобен на акордеоните  - с копчета в двата си квадратни края) от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило - сред най-славните танго оркестри за всички времена.

С творбата си „Годишните времена на Буенос Айрес” от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.

Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

„Четирите годишни времена” на Астор Пиацола са уникални в световната класическа музика. Цикълът е адаптиран и за цигулка, като в него са включени и мотиви от „Годишните времена на Антонио Вивади. Миналият месец в зала „България” под диригентството на маестро Найден Тодоров  и със солист световноизвестнта цигуларка Сара Чанг, бе представено част от творчеството на Пиацола.

Ако не си представяте как звучи симфоничен оркестър със соло бандонеон, вместо цигулка или пиано, чуйте:

AFISH.BG


Видео