Понеделник, 26 Септември 2022
„Толкова много те обичам, толкова, толкова много…”

„Толкова много те обичам, толкова, толкова много…”

Авторът на една от най-известните и най-обичани италиански песни „Карузо” днес можеше да празнува своя 75-годишен юбилей

Лучо Дала е роден през 1943 г. в Болоня.

Започва кариерата си като свири на кларинет и саксофон и участва в джаз банда в Рим. Дебютира като солов изпълнител през 1965 г., след като е забелязан от певеца и композитор Джино Паоли.

През 1966 г. пуска на пазара първия си албум, озаглавен "1999 г."

Първият му голям хит се нарича: "4 март 1943", тоест заглавието е рождената дата на Лучо Дала, но в италианските музикални среди тази песен си остава известна и като "Детето Исус".

Изпълнителят е автор на музиката и на текстовете в повечето от албумите си.

Последният му албум излиза през 2010 г. и се казва "Ъгли в небето".

Лучо Дала е пял в концертите "Павароти и приятели", поставял е на сцена опери, сътрудничил е с водещи италиански музиканти като Джани Моранди, а през 2008 г. композира химна на италианските спортисти за Летните олимпийски игри в Пекин през 2010 г., озаглавен "Един човек може и сам да спечели света".

През 1986 г. Лучо Дала композира една от най-прочутите си песни "Caruso", посветена на певеца Енрико Карузо. Множество певци от целия свят изпълняват през годините нейни кавър версии, сред които Лучано Павароти и Андреа Бочели. Версиите на двамата се продават в 30 милиона копия по света.

AFISH.BG ви предлага оригинала на песента, изпълнена от нейния автор.

AFISH.BG


Видео