Понеделник, 26 Септември 2022
„Животът - това е най-красивата песен”

„Животът - това е най-красивата песен”

Чаровният грозник Адриано Челентано на 80!

Този истински случай или анекдот съм го чувала милион пъти, преразказван, доукрасяван, с различни персонажи, но финалът му винаги е един същ. В интервю попитали Джани Моранди (така го чух за пръв път някъде около 1970 г.) кой е най-големия певец според него. „Аз!”, отговорил, без да се замисли. Смутената водеща измънкала „Амииии, какво ще кажете все пак за Челентано?”, за да чуе светкавичния отговор”О! Челентано? Той е бог!”

Когато вървеше тази приказка, Адриано Челентано е бил 30-годишен. 50 години никой не е успял, а и не си е признал, че се е опитал, да го свали от музикалния Олимп.

Няма друг като него да владее с такава сила човешкото внимание и неговите песни и филми да имат актуално значение и днес. Достатъчно е да споменем песента „Via Gluck”- улицата в Милано с дома на родителите му, имигранти от южната област Пулия, където той се е родил на 6-и януари 1938г. А с песента "Prisencolinensinainciusol" е първият певец изпълнил рап. Тъй като той обикновено сам си прави песните, акомпанирайки си с китара, понякога си измисля несъществуващи думички. Смисълът на това, според него, е че хората не умеят да се разбират помежду си.

 

Челентано е силно социално ангажиран. „Преследвам укриването на данъци, намаляването на разходите за труд и насочвам вниманието на хората към красотата на страната“, казва той. Същевременно той е изключително религиозен. „Когато чуя, че Папата говори за Иисус, споделя певецът, аз се вълнувам. Чувствам две противоречиви чувства: от една страна – ненаситната радост да чуя нещо от чудесните дела на Исус, а от друга – един вид носталгия и болка почти толкова силна, колкото ако ме бяха разпънали като Божия син.“

В киното има паметни изяви в около 40 филма, като например "Серафино", "Бинго-Бонго", "Юпи ду". Независимо, че не обича да пътува, цял живот страда от аерофобия и самолетите предизвикат панически ужас у него, Адриано Челентано дължи своята световна популярност на неповторимия си изобретателен дух и творчество.

Друга истина или легенда е фактът, че благодарение на неговата песен „Чао, рагаци, чао!” и до днес в редица страни на Стария континент се употребява „Чао!” като най-кратката и популярна фраза за вземане на довиждане.

Песните на Адриано отдвна са евъргрийни и въпреки че уж се е оттеглил от Голямата сцена, той продължава да издава албум след албум. А ние можем само да го обожаваме.

AFISH.BG предлага на своите читатели няколко фрази на Адриано Челентано, които разкриват неговите възгледи:

За да бъдеш справедлив, нужно е поначало да бъдеш добър. А за да бъдеш добър трябва да разбираш, че всички хора грешат.

Единственото към което трябва да се стремиш в живота е любовта.

Животът е танц по вертикала. Всеки ден научаваш една стъпка.

Аз твърде малко разбирам от ембриони, но едно знам със сигурност: всяка искра на живота трябва да бъде защитена.

Не се старай всичко да разбираш. Така е по-интересно.

Най-свирепият от всички зверове е човекът. Той убива, даже когато не е гладен.

Нищо не се решава в гняв.

Дяволски обичам да слушам лъжи, гледайки в очите... Особено когато зная истината...

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)