Понеделник, 26 Септември 2022
„Не умирай моя мъко, мъко ненагледна…”

„Не умирай моя мъко, мъко ненагледна…”

Днес обичаният от българската публика певец Петър Чернев би празнувал 74 години, ако Съдбата не бе решила да прекъсне песента му

Петър Чернев е роден на 7 октомври 1943 във Видин. Завършва Естрадния отдел при БДК през 1969.

За първи път се представя на сцената на концерт с Ирина Чмихова, а първият му запис е в БНР на песента “Всички тук ми казват сбогом”. През 1970 участва в конкурса “Млади таланти” в Готвалдов, Чехия, където получава ІІ награда. Малко след това изпълнява песента на Атанас Бояджиев и Богомил Гудев “Откъде да взема сила”, станала популярна 20 години по-късно под заглавието “Лудо младо”. Особено популярен е в средата на 70-те с авторската си песен “Заклинание”, която печели трета награда на фестивала “Златният Орфей” - 1975. Същата година той се представя и в международния конкурс за изпълнители на фестивала и е отличен с наградата на ОС - Бургас, а изпълнената от него песен – “Балада за българката” (муз. Йордан Колев) - със специалната награда. Специална награда получава и песента “Посвещение” - 1974 (муз. Димитър Вълчев).

Особено популярен става в средата на 70-те с авторската си песен „Заклинание“, (м. Петър Чернев, т. Миряна Башева, ар. Янко Миладинов) която печели трета награда на фестивала „Златният Орфей“ – 1975 г. Същата година се представя и в международния конкурс за изпълнители на фестивала и е отличен с наградата на ОС – Бургас. Заради тази песен му излиза прякорът „Пешо Мъката“.

През 80-те работи с група “Черен Петър”. Постигнал голяма популярност през 70-те и 80-те, той е един от първите, които се опитват да въведат пазарните принципи на музикалния бизнес в началото на 90-те.

 

От 1988 сътрудничи като менажер на австрийската фирма “Позитив агентур”, а през 1989 създава заедно със съпругата си Дора Чернева собствена импресарска агенция в Австрия. През 1990 се връща в България, където е управител на фирмата “Мега София” (по-късно преименувана на “Мега музика”), която извършва импресарска, продуцентска и издателска дейност. Загива при неизяснени обстоятелства в автомобилна катастрофа в Москва.

През 1993 година е учредена награда на негово име, която се връчва ежегодно на най-добрия ученик от Софийското музикално училище.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)