Неделя, 23 Януари 2022
„София кватрет” с поглед към Шуберт и Моцарт

„София кватрет” с поглед към Шуберт и Моцарт

Известната камерна формация очаква ново поколение почитатели на класическата музика

 

Творби на Шуберт и Моцарт са избрали за първата си изява през новата година виртуозите от „София квартет”. Концертът е утре, 21 януари, от 19 часа в Камерната зала „България”. Музикантите ще изпълнят квартет KV 499 №7, ре мажор, от Моцарт и квартет оп. 168, си-бемол мажор, от Шуберт. А на въпроса „защо”, доайенът Валентин Геров отговаря в обичания си полушеговит тон: „А защо не?! Светът има нужда от повече Шуберт и Моцарт.”

Според известния виолист хората в развитите общества на Запад се интересуват повече от класическа музика, защото там, където образованието е приоритет, след него неизменно следва и културата. „Двете вървят ръка за ръка – коментира с известна тъга Валентин Геров. – В „София квартет” са едни от най-добрите български инструменталисти. И вместо лицата ни да са на първа страница на вестниците, последните тиражират чалга певици. Рядкост е да видиш информация за класически концерти и по телевизиите. Разбирам, че може би новината няма да е скандална, твърде вероятно е и да не е интересна за аудиторията. Но защо? Защото нивото на образование в страната е ниско, липсва подготовката за тази музика от ранна детска възраст. Как да очакваме да има хора на концертите?!

Валентин Геров е най-опитният музикант в "София квартет"

Въпреки това, както много други творческия формации у нас, оркестърът продължава да свири, не се отказва да представя нови и нови програми. „Бихме били много щастливи да станем свидетели на нова аудитория от зрители. Признателни сме за подкрепата на постоянната публика на квартета. Но всъщност честният отговор, когато ме питат какво ни мотивира, е… музиката. Ние я възприемаме като мисия. Да я запазим, да я дообогатим с изпълненията си. За нас качеството на изпълнението е от изключителна важност. Затова и репетициите ни са на живот и смърт. Фактът, че сме живи, говори за това, че сме много добри. И скромни, разбира се.

 

На заглавната снимка – музикантите от „София квартет” винаги впечатляват и с виртуозните си изпълнения, и с елегантната си визия.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)