Събота, 02 Юли 2022
Големият Емил Димитров почетен със спектакъл в НДК (ВИДЕО)

Големият Емил Димитров почетен със спектакъл в НДК (ВИДЕО)

На 23 декември певецът на любовта и свободата щеше да навърши 76 години

 

 „На Нея с обич! Емил Димитров“ събра снощи огромна публика в зала 1 на НДК. На първия ред стояха синcът му Емил Димитров-младши и най-добрата му приятелка Богдана Карадочева. Премиерното представление отново показа, че почитателите му не намаляват с годините. И Емил за пореден път изправи своята публика пред тъгата и любовта, пред радостите и житейските изпитания на един артист, превърнал се в музикална икона за поколения българи.

На първия ред Богдана и синът му плачат от силната емоция

За първи път някои от емблематичните песни на Емил Димитров бяха изпълнени от симфоничен оркестър - Оркестър Симфониета София и бенд формация. В сценичния му образ влезе актьорът Даниел Цочев, партнира му актрисата Антония Малинова, която работи в Париж и се завърна в България специално за тази роля.

Коя е последната, несбъдната мечта на големия творец Емил Димитров? Отговора дава този музикален спектакъл. Представлението залага на превъплъщението в неговата емоция, без да търси визуални прилики. Най-важна е съдбата на артиста – радостите, болките, огорченията. „Моето желание е да споделя с публиката емоцията, която аз съм изживял, да я припомня и се надявам да създам у младите зрители тези емоции, защото всяка негова песен е сюжет за отделен спектакъл”, признава Даниел Цочев.

Много въпроси стоят и досега пред нас. Защо когато е имало Желязна завеса, Емил е прегърнат от Запада и защо в България песните му са били забранявани, защо не е останал там, а се е върнал в родината.

"На Нея с обич" - музиката вдъхновява Емил през целия му живот

 

„В Плевен съм роден, където и той, изкарал е казарма, в която е правил театър, както и аз. Срещата ми с него датира от ученическите години. Много ме впечатлиха песните му, които пеех, и малко или много започнах несъзнателно да имитирам и маниера му“, разказва още Даниел Цочев.

Идеята за спектакъла е от близо 3 години, когато Даниел Цочев пее песни на Емил Димитров. След това, заедно с Емил Димитров-син, решават да продължат. Идеята се развива в различни посоки.

Емил Димитров ни напуска тъжен, а ние обикновено забравяме големите си творци. Творчеството на Емил Димитров обхваща над 400 песни, от които поне 20-30 са много популярни. Неговият принос към музиката ни е далеч по-мащабен, той пее и създава песни на български език през 60-те години, когато е модерно точно обратното. Той е първият автор на хитове.

Коледните празници са свързани с тъга и радост за мен и семейство ми. Преди време празнуването на Рождество започваше у нас още на 23 декември заради рождения ден на Емил Димитров. Сега на 23 декември обикновено се чуваме с Богдана Карадочева, говорим си за баща ми, палим кандилото… Не знам, ако Емил беше жив, как щеше да гледа на нещата, които продължават да не се случват в България. Той беше аполитичен, но винаги е имал мнение и се е възмущавал от нередностите. Ние в момента сме в колапс — икономически, социален и предимно морален. Нямаме ценностна система, живеем в общество, което се разрушава”, казва синът му.

 

Челна снимка: Двамата актьори в спектакъла за Емил

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)