Понеделник, 26 Септември 2022
Националният балет на Испания за пръв път на турне в България

Националният балет на Испания за пръв път на турне в България

След като бе аплодирана два пъти в НДК, сега прочутата трупа ще гостува в Русе и Варна

 

Два пъти имахме късмета да гледаме огнените танци на Националния балет на  Испания през последните пет години. Два пъти зала 1 на НДК бе завладяна от фламенко еуофрия. На 7 юни 2017-а ще се случи и за трети път, но спектакълът ще е част от турне, което трупата ще направи за пръв път из България. На 10 юни той ще бъде показан във зала „Булстрад Арена” в Русе, а на 15 юни – в ДКЦ, Варна, съобщиха организаторите от „БГ Саунд Стейдж”.

Почитателите на фламенкото ще видят четири спиращи дъха постановки в общ спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро” по музика на Равел, „Ritmos”, „Soleá del Mantón” и „Alento” по хореографията на Алберто Лорка, Бланка дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета.

Сцена от „Alento”

Изключителен професионализъм, пищни костюми и сценография, чувствена и страстна музика, ембелматични творби и вдъхновяващи спектакли са част от формулата на успеха на Националния балет на Испания. Където и да са по света, публиката буквално не ги оставя да си тръгнат без изпълнения на бис. Този път четиридесетте балетисти ще танцуват под акомпанимента на жива музика. Звукът на десетки кастанети и характерните ритмични удари на токовете на обувките им допълнително ще „нажежат” атмосферата в залата.

Националният балет на Испания е легендарен състав, създаден от Министерство на културата, и е най-голямата институция, разпространяваща класически и съвременни трактовки на фламенко. Чрез него Испания пази дългогодишни традиции не само в този танц, но и в т.нар. сарсуела и ескуела болера, които през XVIII век са били претворени от френски и италиански танци в испански стил.

Сцена от „Soleá del Mantón

Вече 38 години трупата е музикалната емблема на Иберийския полуостров и изпълнява мисията си да развива и популяризира фламенкото по света. Танцът е под закрилата на ЮНЕСКО и е включени в списъка на нематериалното наследство. С Националния балет на Испания са свързали съдбата си танцьори като Антонио Гадес, Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други, припомнят организаторите на турнето.

 

На заглавната снимка - сцена от "Болеро" по музика на Равел

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)