Сряда, 20 Октомври 2021
Айк Търнър - мъжът, който не съжали за нищо (ВИДЕО)

Айк Търнър - мъжът, който не съжали за нищо (ВИДЕО)

Бившият съпруг на Тина Търнър е истински жесток извън сцената и признат музикален гений

 

Наркоман, побойник и насилник на жени – така помнят повечето от нас Айк Търнър. Но че е страхотен музикант, никой не може да отрече. Бъдещият съпруг на Тина Търнър се ражда на днешния ден, 12 декември, през 1931 година в Мисисипи, САЩ. Малко преди да почине на 76-годишна възраст в дома си в Сан Диего, той получи „Грами“ за албума си “Risin’ with the Blues”.

Резултат с изображение за ike turner grammy

Айк с награда "Грами" в ръце

Песента, с която се смята, че Айк е сложил началото на рокендрола, се казва “Rocket 88”. Написва го през 1951 г. заедно с тогавашната си банда “The Kings of Rhythm”, в която за кратко свири и Джими Хендрикс.

През 60-те и 70-те години Айк и съпругата му Тина Търнър се радват на голяма популярност сред музикалните фенове, а песните им “Proud Mary” и “River Deep Mountain High” стават истински хитове. В същото време Айк се проявява като изключително жесток човек. Твърди го не само жена му Тина, но и китаристът на “Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс, който веднъж става свидетел как музикантът бие друг свой колега. “Айк се държеше като проклет негодник”, казва Ричардс в интервю за списание “Vanity Fair” през 1993 г.

Резултат с изображение за ike turner and jimmy hendriks

Мик Джагър и Айк Търнър

Автобиографичната книга на Тина Търнър “Аз, Тина” и биографичният филм за нея “What’s Love Got to Do With It” (1993) затвърждават репутацията на Айк като един от най-големите злодеи в музикалната индустрия. Тина разказва, че по време на целия им 16-годишен брак Айк редовно я биел и малтретирал.

Ужасното насилие, на което я подлагал, я докарало дотам, че през 1968 г. тя прави опит за самоубийство. Айк неколкократно ѝ пукал ребра, хвърлял горещо кафе в лицето ѝ, горил я с цигара и толкова често я удрял в носа, че се наложило да се подложи на операция.

Резултат с изображение за ike turner and tina turner

Айк и Тина - прегръдките не обещават единствено любов

След излизането на филма Айк дава пресконференция в Ню Йорк, на която заявява по адрес на Тина: “Удрял съм я с юмрук само веднъж. Шамаросвал съм я няколко пъти, но само когато е изглеждала тъжна.”

Айзеър Лъстър Търнър, както е истинското име на покойния музикант, се научава да свири на пиано още като дете и след време работи за местна радиостанция. Сформира първата си група в гимназията, а после създава и бандата “The Kings of Rhythm”.

Китарист и пианист, през 50-те години Айк свири с Би Би Кинг, Уили Диксън и Мъди Уотърс. През 1956 г. се запознава с младата певица Ани Бълок и две години по-късно променя името ѝ на Тина. През 1962 г. се жени за нея, а 10 години по-късно двамата печелят награда “Грами” за песента си “Proud Mary” (вижте видеото по-долу).

Резултат с изображение за ike turner and tina Proud Mary grammy

Съпрузите печелят "Грами" за "Proud Mary"

Айк и Тина се развеждат през 1978 г. Тя започва успешна солова кариера и прави хитове като “Better Be Good to Me” и “Private Dancer”, а той затъва в дрогата, разорява се за нула време и няколко пъти е арестуван за притежание на наркотици. През 1991 г. името му е записано в Залата на славата на рокендрола, но той не успява да присъства на церемонията, защото по същото време излежава двегодишна присъда за притежание на кокаин.

Резултат с изображение за ike turner and wife

Айк позира с автобиографичната си книга

След излизането си от затвора Айк някак успява да се излекува от зависимостта си към наркотиците и през 1999 г. е публикувана автобиографичната му книга, озаглавена “Takin’ Back My Name” (“Припомняне на името ми”).

 

Ето какво казва музикантът през годините:

“Вярвам, че съм изпреварил времето си.”

“Пишех песни толкова бързо, че все едно щраках с пръсти. Много от тях изобщо не видяха бял свят.”

“Няма да се защитавам или оправдавам за нещата, които съм вършил. Каквото било, било – това е всичко, което мога да кажа. Не съжалявам за нищо в живота си.”

“Повечето хора са доволни от определени неща, които са постигнали. Аз се възхищавам на всичко, което съм направил.”

“Хората наричат музиката с различни имена. Аз не мога да измисля име за моята, но мога да кажа със сигурност, че тя ще се слуша дълго след като си отида от този свят.”

 

Заглавна снимка – YouTube; Тина и Айк Търнър

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)