Неделя, 05 Декември 2021
Приказна „Матрьошка” с певците на Дарина Такова в Стара Загора

Приказна „Матрьошка” с певците на Дарина Такова в Стара Загора

Национално изложение „Цигулкова магия 2016” краси 47-ия Фестивал на оперното и балетно изкуство

 

Приказната продукция „Матрьошка” е сред изненадите в програмата на 47-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който в момента се провежда в Стара Загора. Довечера фондация „Дарина Такова” ще представия своя спектакъл на сцената на Държавния куклен театър в 

града. Той е плод на мисия, приета от известната оперна прима, която от години помага на младите изпълнители да работят съвместно с майстори не само в оперното пееине, а и във всички сфери на сценичните изкуства.

Заглавието „Матриьошка” подсказва и сюжета на постановката. Момичета и момчета, от най-малките до най-големите, се събират, обединени от музиката, ентусиазма и отдадеността си на своето трудно призвание. Приказни елементи от руския фолклор и поемите на Пушкин се преплитат с омагьосващата музика на великите руски композитори Глинка, Римски- Корсаков, Рахманинов, Чайковски.

С помощта на визуални ефекти момичетата и момчетата дават живот на вълшебни картини, а приказките, разказани от актрисата Биляна Петринска, спояват всичко в цялостен магичен спектакъл, подходящ за публика от всички възрасти. На сцената ще бъдат певците Александрина Стоянова, Румяна Костова, Петя Петрова, Весела Янева, Яни Николов, Емил Павлов, Стефани Кръстева, Мила Михова, Атанас Младенов, Аделина Галова, Гонце Богоромова. Изпълненията им ще бъдат със съпровод на пиано от маестро Милен Станев. Автор на ефектния мапинг и визуална среда е Владислав Илиев.

Майстори лютиери представят изкуството си във фоайетата на Старозагорската опера

Всичко започва точно в 19 часа на 7 декември. Но ако преди това решите да посетите Операта в града, ще имате възможност за разгледата изложението на лютиерско изкуство. То ще продължи от днес до 9 декември, също в рамките на 47-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. То се организира под мотото „Цигулкова магия 2016” от Съюза на лютиерите в България. Във фоайетата на красивата сграда ще бъдат изложени изработените от майсторите лютиери струнни музикални инструменти. На място могат да бъдат направени консултации и да бъдат демонстрирани, тествани и купени музикални инструменти.
Основан през 1999 г., Съюзът на лютиерите в Бъгария днес е наследник на вековни традиции в лютиерския занаят, пренасян десетилетия от талантливи български майстори, усъвършенствали знания и умения в световно признати италиански и немски средища на това фино изкуство. От времето на първото българско лютиерско ателие, основано в Казанлък през 1918 г., градът има честта да бъде център на лютерията на Балканския полуостров и един от малкото центрове в Европа въобще.

 

На заглавната снимка - сцена от "Матрьошка". Снимки: ФОБИ

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)