Понеделник, 03 Октомври 2022
Шостакович: Без творческо търсене няма оригинално изкуство

Шостакович: Без творческо търсене няма оригинално изкуство

Припомняме си Валс #2 на знаменития руски композитор

 

 

Дмитрий Дмитриевич Шостакович е роден на 25 септември 1906 г. в Санкт Петербург, Русия. Започва да взима уроци по пиано, когато е едва 9-годишен и още тогава става ясно, че момчето има талант. През 1918 г. Дмитрий пише погребален марш в памет на двамата лидери на Кадетската партия, убити от болшевиките. На 13-годишна възраст получава позволение да учи в Петроградска консерватория, където доразвива заложбите си и има възможност да учи при едни от най-добрите преподаватели.

Първият музикален успех на Дмитрий Шостакович е на дипломирането му, когато младият композитор представя своята Първа симфония през 1926 г. След завършването руснакът се изявява като композитор и изпълнител на пиано. Тъй като Първа симфония прави изключително впечатление и извън пределите на Русия, Шостакович постепенно започва да изпълнява само свои композиции. През 1927 г. написва Втора симфония, а по-късно и Трета, но заради експерименталния им характер не са така добре приети, колкото Първата.

Докато пише Втора симфония, Шостакович започва работа по първата си опера "Нос" по творбата на Гогол. Тя не успява да спечели нито критиците, нито колегите на Дмитрий. През 1929 г. композиторът написва и първата си филмова музика за немия филм "Новият Вавилон".

През 1936 г. започват атаки срещу Шостакович. Срещу него и творчеството му се пишат солени статии, които водят до намаляване на зрителския интерес и финансовото му състояние драстично се влошава. Същата година започва и терорът, в който приятели и роднини на Дмитрий са вкарвани в затвора и/или убивани. Въпреки трудностите в личния и професионалния си живот, Шостакович не спира да работи и пише Четвърта симфония. Малко преди премиерата, обаче, а оттегля от афиша. Смята се, че е получил директна забрана симфонията да бъде представена. Тя е изпълнена за първи път едва през 1961 г. след смъртта на Сталин.

През 1937 г. написва Петата симфония - доста по-консервативно произведение от предходните, но именно то възражда славата му и благоразположението на властта.

До края на живота си Шостакович написва общо 15 симфонии, а освен "Нос", и оперите "Лейди Макбет от Мценска околия"и "Играчи", 15 струнни квартета, квинтет за пиано и струнни инструменти, оратория "Песен за горите", кантата "Екзекуцията на Степан Разин“, концерти и сонати за различни инструменти, романси и песни за глас с пиано или симфоничен оркестър, оперетата "Москва, Черьомушки", много музика за филми.

 

Представяме ви няколко мисли на руския композитор:

„Без творческо търсене няма оригинално изкуство.“

„Истинската музика може да изразява само хуманни чувства, само напредничави хуманни идеи.“

„Любителите и познавачите на музиката не се раждат такива, а се изграждат. За да заобичаш музиката е нужно преди всичко да я слушаш.“

„Мелодията, това е мисъл, това е движение, това е душата на музикалното произведение.“

„Обичайте и изучавайте великото изкуство на музиката. То ще открие пред вас цял свят на възвишени чувства, страсти, мисли. То ще ви обогати духовно. Благодарение на музиката ще откриете в себе си нови, непознати преди за вас сили. Ще видите живота в нови цветове и тонове.“

„Пучини е написал чудесни опери, но ужасна музика.“

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)