Четвъртък, 30 Юни 2022
Амос Оз: Най - голямото ни съкровище е миналото

Амос Оз: Най - голямото ни съкровище е миналото

Още цитати от писателя и хуманиста Оз, който днес навършва 77 години

Амос Клаузнер е роден на днешния ден, 4 май, 1939г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер. Семейството е емигрантско, бащата е библиотекар и писател. През 1952г. майка му се самоубива и две години по- късно той се мести в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986г. Там взема решението да промени името си на Оз (сила). В продължение на четвърт век преподава история и литература и пише книги в родната си страна. Наричат го „еврейският Толстой”  – защото пише на иврит.  От средата на 80-те години е преподавател в Оксфордския университет, Еврейския университет и Колорадо колидж.  Автор е на 19 книги, преведени на повече от 37 езика, и на над 450 есета. Проучване на Института за превод на ивритска литература сочи, че Оз е най-превежданият писател с израелски произход. През последните години той е и сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за мир. 

Няколко мисли на популярния писател:

„Това е проблемът с обясненията - започнеш ли да обясняваш, значи нещо се е объркало.”

„Срамът и гордостта в действителност са по-силни от описваните в романите чувства.”

 „Хората се стремят да запленят и очароват останалите, за да запълнят някаква празнина в себе си.”

„Култура означава да си спомняме онова, което се опитваме да забравим. Битката в световен мащаб днес е между културата и промиването на мозъците.”


„Има само едно нещо, което е по-лошо от насилието. Това е покорството пред насилието.”

„Дали абсолютната истина съществува, е въпрос, на който ще отговорят философите. Но и най-големият идиот познава лъжата.”

„Хората искаха най-различни неща. Обикновено това, което нямаха и никога нямаше да имат. Постижимото приемаха за даденост.”

„Между две точки има само една права линия, но тя винаги е пълна с препятствия.”

„Дълбоко в себе си  вярвам, че въображението може да служи като частичен имунитет срещу фанатизма.”

„Чувството за хумор е чудесно лекарство. Не съм срещал фанатик с чувство за хумор, нито пък съм виждал човек с чувство за хумор да стане фанатик, освен ако по някаква причина го е загубил.”

„Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв.”

"Препоръчвам изкуството на бавното четене"

„...защото човекът – колкото и да е силен и талантлив – може да бъде унищожен, но книгата все ще остане някъде – било сред лавиците на Конгресната библиотека или в някое затънтено селско читалище."

„Преди около 3000 години ние, евреите сме измислили вината, след което тя е била популяризирана  от християните по целия свят. Аз като един евреин се чувствам виновен за това.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)