Четвъртък, 21 Октомври 2021
Ще завали, но аз не вярвам, че ще завали...

Ще завали, но аз не вярвам, че ще завали...

За „парадокса на Мур“ и още забавни мисли от британския философ

 

Британският философ Джордж Едуард Мур е роден на 4 ноември 1873 г. в заможно лондонско семейство. Учи класическа филология в Тринити колидж, Кеймбридж, но след третата година започва да се занимава с философия.

Наред с Готлоб Фреге, Бъртранд Ръсел и Лудвиг Витгенщайн, той е сред основоположниците на аналитичната философия, направление, преобладаващо днес в англоговорящия свят. Тримата мислители, известни и като „бащите на аналитичната философия“, създават антологията "Философия на логиката".

Мур е известен със своята защита на здравия разум, със своя етичен ненатурализъм и своя много ясен и премерен стил на писане. До голяма степен той е „философ на философите“ – влиятелен и уважаван сред другите философи.

Тъй като Мур твърди, че доброто не може да бъде обяснено, а само интуитивно възприето, някои го наричат етически интуиционист. Той отрича това, като отговаря, че макар и естеството на самото добро да е интуитивно разбираемо, въпросите които задаваме за възникващите от доброто задължения - които съставляват етическото поведение - не са интуитивно ясни. Мур смята, че постъпките трябва да бъдат преценявани спрямо последствията от тях, с емпирични наблюдения.

Твърдението "Ще завали, но аз не вярвам, че ще завали" и наречено "Парадокс на Мур", защото изглежда абсурдно някой да утвърждава двете части на твърдението едновременно, но въпреки това няма логическо противоречие. Парадоксът повдига въпроси за естеството на констатациите и убежденията, като по-късно оказва влияние върху трудовете на Витгенщайн в областта на философията и лингвистиката.

Джордж Мур умира на днешния ден, 24 октомври, през 1958 година в Кеймбридж.

 

Ето някои мисли на философа:

„В крайна сметка има само една раса - човечество.“

„Моят способ за цитиране се отличава от обичайния с това, че аз изпускам кавичките.“

„Не е важно колко лошо рисувате до момента, когато вие не рисувате така лошо като останалите.“

„Образованието е гибелно за всеки, който има заложби на художник. Образованието следват чиновниците и дори тези, които са склонни към пиянство.“

„Литературното течение се състои от пет или шест човека, които живеят в един град и сърдечно се ненавиждат един друг.“

„Здравето и дълголетието си дължа на това, че никога не съм се докосвал до цигара, нито до алкохол, нито до жена, докато не навърших десет.“

„В Ирландия при момичетата има избор между вечна девственост и вечна бременност.“

„Който пропусне възможност, губи себе си.“

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)