Вторник, 22 Юни 2021
Да, излиза „Под игото“, но като комикс

Да, излиза „Под игото“, но като комикс

Рисунките са дело на френския художник Жак Наре

 

Разбира се, романът на Иван Вазов продължава да се превежда на различните езици по света, но в случая става дума за неговия комиксов вариант, който българските читатели ще могат да видят съвсем скоро. „Под игото“ като комикс е дело на художника Жак Наре и е от края на 60-те години на миналия век, когато Наре посещава България.

Рисуваната история излиза във в. „Юманите“ в продължение на една година. Оказва се, че у нас комиксът се пази в музея на Иван Вазов в родния му Сопот. Колекционерът и директор на Музея на комикса в Русе Стоян Стоянов заедно с архитект Орлин Неделчев решават да го направят достояние на българските ценители. Искрено се надяват, че с това ще предизвикат и интереса на учениците към българската класика – практика в други европейски страни.

Резултат с изображение за под игото комикс

„Комиксът е изкуство, а когато се използва в образованието, е улеснение за учащите. Да, той би могъл да предизвика интереса и да подтикне към четене. Лично аз първо съм чел комикси от сп. „Дъга”, преди да се насоча към някои оригинални творби или да се запозная с определени исторически събития. Със сигурност този комикс много ще помогне в часовете по литература. Освен това говорим за един културологичен феномен, който няма еквивалент в българската комиксова история“, с  поделя Стоян Стоянов.

Комиксът на Наре в превод на български се очаква да излезе в навечерието на Националния ни празник – 3 март.

Резултат с изображение за под игото комикс

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)