Неделя, 23 Януари 2022
"Мислителят, или насаме с един живял” е изстрадана книга на български имигрант в Канада

"Мислителят, или насаме с един живял” е изстрадана книга на български имигрант в Канада

Художникът Петър Георгиев–Рей показа и първата си изложба в България

 

„Mиcлитeлят, или нacaмe c eдин живял“ e книга, в ĸoято пo мнoгo opигинaлeн нaчин ce paзĸaзвa иcтopиятa нa чoвeĸ, peшил дa ce yчи oт гpeшĸитe нa дpyгитe xopa, зa дa нe ги дoпycĸa и чpeз тoвa дa ce пpeвъpнe в „cвpъx чoвeĸ“. Тя е дело на Петър Георгиев – Рей - български художник, който от години живее и твори в Монреал, Канада. Книгата беше представена по време на първата изложба на автора у нас в столичната галерия "Нюанс".

Петър Георгиев – Рей е обявен от известния американски критик Кенуърт Мофет за един от най-оригиналните художници, които творят днес, и дори е сравняван с Дали. Картините му са космични и футуристични видения на абстрактния експресионизъм.

„Мислителят…” е първата му книга, а преди нея е писал стихове. Автор е на стихосбирката "Гвоздеи кръстни" и на пиесата "Светлината, която мами".

"Мислителят, или насаме с един живял" е на издателство "Гласове".

Петър Георгиев-Рей е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ. Докато играе във Врачанския театър, получава награда за ролята на Лило от "Суматоха" на Радичков, по време на национален преглед на българската драма и театър. Тръгва за чужбина в началото на 90-те години с първите вълни млади емигранти. С него е и съпругата му Милена.

Петър зарязва театъра, а тя - преподаването на английски, и се установяват в Канада. В Монреал нямат приятели, нито познати. Петър мие чинии, снима документален филм, пише сценарий и търси начини да пробие. После започва собствен бизнес - прави проекти за вътрешен дизайн. Безизходицата, в която изпада в Канада, води до написването на книгата му "Мислителят, или насаме с един живял". Петър мечтае да напише сценарий за филм и да играе в него роля, която сам си избере. Има идея за още една книга - "Полет", която ще разказва само за надеждата.

Източник на заглавната снимка: viaranews

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)