Петък, 06 Август 2021
Исторически труд за настъпващия ислям излиза утре

Исторически труд за настъпващия ислям излиза утре

„Големите арабски завоевания” на професор Хю Кенеди е полезно четиво, получило блестящи рецензии от английската критика

 

Всеки, който познава историята на ислямската инвазия, може по-лесно да си обясни това, което се случва в момента в света. Специалисти и любители на историята ще останат доволни от най-новото заглавие на издателство „Рива” - „Големите арабски завоевания”. Трудът е на Хю Кенеди - възпитаник на университета в Кеймбридж и професор от Лондонския университет за ориенталски и африкански изследвания. Книгата ще бъде на пазара от утре.

С подзаглавие „Как ислямът промени света” книгата проследява бързината, с която е създаден арабският свят. Римската империя постига пълната си експанзия за 200 години, докато арабските армии превземат целия Среден изток, Северна Африка и Испания в рамките само на едно поколение. Те поглъщат хилядагодишната Персийска империя и свеждат Византийската империя до неголеми територии около града-държава Константинопол. Сто години след смъртта на Пророка, мюсюлманските армии са разрушили Вестготското кралство в Испания и са пресекли Пиренеите, за да завземат Южна Франция.

Професор Хю Кенеди не само описва тези разтърсващи света събития, но обяснява защо завоеванията устояват на времето, и как настъпващият ислям бележи завинаги живота и съдбата на завладените народи.
„Economist" и „New Statement” излизат с блестящи рецензии за труда на Кенеди, а българските издатели смятат, че "Големите арабски завоевания" е много полезно четиво.


Професор Хю Н. Кенеди е роден през 1947 г. в Англия. Занимава се с историята на ранния ислямски Близък изток, ислямска Испания и кръстоносните походи. Учи в Центъра за арабски изследвания в Ливан. Завършва университета в Кеймбридж. От 1997 до 2007 г. е професор по история на Близкия изток в университета в Сейнт Андрюс, а от 2007 г. е професор по арабски в Лондонския университет за ориенталски и африкански изследвания. Автор е на 13 книги, свързани с историята на Близкия изток, Византия, Испания и други.

 

Източник на заглавната снимка: Pelican Books

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)