Петък, 06 Август 2021
Сюрреалистична кулинарна книга на Салвадор Дали стана бестселър в „Amazon”

Сюрреалистична кулинарна книга на Салвадор Дали стана бестселър в „Amazon”

„Дали: Гала вечери” ще се появи на английски в книжарниците на 20 ноември

 

Кулинарна книга от испанския сюрреалист Салвадор Дали се превърна в бестселър в интернет книжарницата „Amazon”, сочат данни от предварителните заявки на желаещи да се сдобият с ексцентричното четиво. Изданието трябва да се появи по лавиците на традиционните магазини за книги на 20 ноември, съобщават британски медии.

Книгата „Dalí: Les Diners de Gala” („Дали: Гала вечери”) ще бъде преиздадена за пръв път през последните 43 години. С подготовката й за ново отпечатване на английски език се занимава авторитетното издателство „Taschen”.

В томчето са включени 136 рецепти, събирани от Салвадор Дали и любимата му Гала, както и негови сюрреалистични илюстрации и снимки.  Книгата е разделена на 12 глави. Всяка от тях носи странно заглавие: „Основно лилипутско неразположение”, „Дезоксирибонуклеинов атавизъм” и т.н. Фантазията на Дали явно се е развихрила до крайност и в писането, защото главата, посветена на храните афродизиаци, се нарича „Аз изяждам Гала”.

Досега „Dalí: Les Diners de Gala” е издавана само веднъж – през 1973 г. При това в „умопомрачителния” тираж от… 400 екземпляра. Естествено, до една книгите от бутиковото издание отиват в частни колекции, а обикновените читатели така и не разбират за неговото съществуване. Грешката ще бъде поправена през ноември 2016-а.

 

Снимки: www.taschen.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)