Събота, 02 Юли 2022
Силата на любовта и творческия дух в думите на една поетеса

Силата на любовта и творческия дух в думите на една поетеса

Излезе сборник с писмата на Яна Язова до проф. Балабанов

 

Сборник с писма на Яна Язова до проф. Алксандър Балабанов беше представен в столичната книжарница „Хеликон България“.

В книгата „Дух над мене: Яна Язова до Александър Балабанов. Писма“ с автор Цвета Трифонова, е подбрана част от кореспонденцията на писателката Яна Язова и проф. Александър Балабанов – 91 писма от Язова и 56 от Балабанов. Включени са и 7 писма на Джон Табаков.  Това прави общо 154 архивни единици, разчетени по оригинали, непубликувани досега ръкописи, намиращи се в Централния държавен исторически архив. Те обхващат период от 15 години – от 1931 до 1946 г. – време, достатъчно да сложи отпечатък върху цял един човешки живот.

Резултат с изображение за яна язова балабанов

"Двама" - Яна Язова и Александър Балабанов, автор: Спартак Дерменджиев

О издателство „Факел“ научаваме,че заглавието „Дух над мене“ има символичен смисъл. То засяга не само живота и творчеството на Язова, но и съкровената книга за нейната любов – когато нещо трябва да се яви, на Духа нищо не може да попречи.

В предговора авторката пише: „Естетиката на писмото е изменчива величина, тясно свързана с културния статус на обществото. Стилът на епохата се разгръща в своя блясък или нищета чрез епистоларните творения.“ А пред БНТ Цвета Трифонова споделя: „Публикувала съм 13 статии върху неиздадените дотогава ръкописи, шест години се борих до психическа и физическа изнемога за издаване на романа „Война““.

Резултат с изображение за писма яна язова

Книгата със сигурност си заслужава вниманието, защото в нея ще видим не само творческата връзка между Яна Язова и проф. Александър Балабанов. Ще открием порива на една истинска голяма любов.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)