Понеделник, 26 Септември 2022
Професионалистът си отиде

Професионалистът си отиде

Актьорът Жан-Пол Белмондо почина на 89-годишна възраст

 

Известният френски актьор Жан-Пол Белмондо почина на 89-годишна възраст, съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на адвоката му.

Актьорът е известен с ролите си във филмите „Професионалистът“, „В последния дъх“ и други.

През целия си живот Жан-Пол Белмондо бе считан за най-големия завоевател на женски сърца, въпреки че сам си сложи прозвището "грозен красавец". Гледали сме много филми с него, познаваме и творческата му биография, но има малко известни факти от живота на Белмондо, които внасят любопитни щрихи към портрета му.

Бащата на Белмондо е скулптор. В детството си малкият Жан-Пол му позирал за образа на ангелите Купидон, които и днес могат да бъдат видени не където и да е, а на фонтаните в Париж.

Като младеж Жан-Пол Белмондо се увличал повече от бокс и футбол, отколкото от което и да е изкуство. Бил и доста буен по характер - три пъти го изключили от училище за "хулиганство", т.е. за сбиване със съученици.

Жан-Пол Белмондо

Кариерата му в киното се случва бързо. Едва на 27 е, когато големият Жан-Люк Годар му поверява роля във филма "До последен дъх". От този момент нататък започва да получава много покани и скоро влиза в съперничество с идола на френското кино - Ален Делон.

Ще мине време, и двамата ще играят заедно в два филма - "Борсалино" /1970 г. / и "Бащи трепачи" /1998 г. /.

Белмондо е играл в над 100 филма и има над 40 роли в театъра.

В киното е известен с това, че до 52-годишната си възраст не позволява в сложните ирискови епизоди да го замества каскадьор.

В резултат на упорството си, при едно падане от скала получава тежка травма в гърба. Чак на 60 решава да се откаже от бойните сцени с думите: "Не искам да приличам на летящ дядо!".

В същото интервю той припомня как преподавателите му в академията, където първоначално е приет само като слушател, винаги му напомняли, че няма как да играе любовник, понеже момичетата щели да изпаднат "в ужас".

Очевидно са бъркали, защото Белмондо става един от най-харесваните мъже в света!

Негови партньорки на екрана са били едни от най-красивите актриси в света: Урсула Андрес, Джина Лолобриджида, София Лорен, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале и др.

Самият той казва, че интересът му към жените се проявил твърде рано - когато бил на 6. Тогава буквално се захласнал по икономката на баща си Жанет, когато я видял да му позира гола.

Преглед на изображението източник

Самият Белмондо, въпреки че като млад се сърдел на родителите си за развода им, се е женил два пъти, а връзките му с жени са в пъти повече.

Често флиртовете на снимачната площадка с партньорките му прераствали в любовни авантюри.

"Краткотрайни любовни забежки съм имал стотици пъти!...",

признава актьорът. От първата си съпруга - Елодия, има три деца, но бракът му се разпада заради любовното му увлечение по актрисата Урсула Андрес, известна като най-сексапилната партньорка на Джеймс Бонд.

След Урсула, Белмондо има връзка с Лаура Антонели - момиче от корицата на "Playboy". Но и тази връзка не траяла дълго.

След като я изоставя, Лаура се отдава на алкохола и наркотиците и загубва работата си...

Преглед на изображението източник

Четвъртото, най-малко дете на актьора - дъщеря му Стела, се ражда когато той е вече на 70 и се възстановява от първия инсулт. Най-голямата му дъщеря от първия му брак - Патриция, загива трагично по време на пожар през 1994 г. Синът му Пол става състезател във Формула1, и актьорът постоянно треперел за живота му, признава самият актьор.

Особено голяма била привързаността на Белмондо към най-малката му дъщеря - Стела, чиято майка - манекенката Нати Тардивел била плътно до Белмондо, докато той се възстановявал от първия си инсулт.

Но въпреки благодарността си към нея, на 75 Белмондо й поисква развод, защото вече е увлечен по Барбара Гондолфи. След много малко време в пресата гръмва скандала, че последната му избраница се занимава с незаконен бизнес и финансови машинации.

Белмондо се оказва в ролята на една от жертвите й - тя е злоупотребила и с него. Полицията го убеждава да даде измамницата на съд, но актьорът постъпва благородно и просто се разделя с Барбара, без да й потърси сметка.

На два пъти Белмондо е на косъм от смъртта - на 62 получава инсулт, а 6 години по-късно, когато е на 68 - повторен удар. Решава да се откаже от киното.

Голямо е удивлението и възхищението на всички, когато само 6 години по-късно зрителите го виждат отново на крака и енергичен, както някога, във филма "Човек и куче".

Днес Професионалистът си отиде завинаги!

източници: РИА Новости, Дир.бг.

AFISH.BG