Понеделник, 27 Юни 2022
„На мен ли говориш?”

„На мен ли говориш?”

„Има някаква смес от анархия и дисциплина в начина, по който работя”  споделя Робърт Де Ниро, един от най-великите актьори на нашето време, който днес празнува 75 юбилейни години

Известен най-вече с ролите си на гангстер, мафиотски бос или индивидуалист с конфликтен и проблемен характер. Наред с това универсалният актьор играе превъзходно и в романтични комедии като „Новогодишна нощ”, Запознай се с нашите”, „Запознай се с малките”, „Тежка сватба”, „Ох, на дядо!”… Всеки филм с него е събитие.

Робърт де Ниро получава Оскар за най-добър актьор за изпълнението си в „Разяреният бик“ и Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля за „Кръстникът 2“.

Интерес представлява фактът, че Де Ниро и Марлон Брандо са единствените актьори, получили Оскар за изпълнение на ролята на един и същ човек. Де Ниро го печели за ролята си на младия Вито Корлеоне в „Кръстникът 2”, а Брандо получава почетната статуетка (въпреки че отказва да приеме наградата) за ролята си на стария Дон Вито в „Кръстникът“.

Де Ниро е известен със със своята отдаденост и отговорно отношение към ролите си: наддава приблизително 25 килограма и се научава да се боксира, за да изиграе ролята на Джейк Ла Мота в „Разяреният бик“; изпилва си зъбите за „Нос Страх“; научава се да свири на саксофон за филма на Скорсезе „Ню Йорк, Ню Йорк“.

Той отдавна е легенда. „Нима можех да предположа, че след толкова много години непознати хора, разпознали лицето ми на улицата, ще се подават от прозорците на колите си и ще крещят: „Не мен ли говориш?” Не си спомням точно първоначалния сценарий на филма „Шофьор на такси”, но струва ми се, че нямаше такива думи. Беше импровизация. И нямам представа защо хората толкова се впечатлиха от това изречение. Какво пък, случва се.”,  споделя в едно интервю актьорът. Вероятно си дава сметка, че не изречението, а начинът по който е изговорено, изиграно, изпълнено с цялата пълнокръвност на ролята, прави фразата крилата – негова своеобразна визитна картичка.

Та какво казвате, мистър Де Ниро? Кой е следващия филм, в който ще Ви гледаме?

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)