Четвъртък, 30 Юни 2022
„Два Оскара, четири Златни глобуса плюс милионите зрители, които наистина я боготворят”

„Два Оскара, четири Златни глобуса плюс милионите зрители, които наистина я боготворят”

Джесика Ланг на 69 – все така красива, талантлива и непредсказуема

Джесика Ланг е от вечните актриси в историята на световното кино. Всичките й роли са характерни и запомнящи се, тя сякаш винаги се припокрива с героините си. И Кора Пападакис, и Франсис Фармър, и Патси Клайн, и Бланш Дюбоа в нейно изпълнение заживяват своя живот на екрана.

В "Тутси" с Дъстин Хофман

А всичко започва от гр. Клокует в Минесота, където едно малко момиче си мечтае за нещо голямо, вълнуващо и невъзможно. 19-годишна, Джесика зарязва следването, омъжва се за своя състудент Пако Гранде и двамата поемат пътя на хипитата. Все пак годината е 1968-а. Но този живот на четири колела с пикапа на Пако омръзва на Джесика и тя заминава за Париж, за да учи пантомима. И пантомимата бързо й омръзва, защото вече се е увлякла по фотографията и рисуването. След две години и това увлечение е зад гърба й и тя се връща в Ню Йорк. Мегаполисът не е Минесота и Джесика трудно се адаптира към него и към живота в него. За щастие сред малкото й контакти се оказва момиче, което я запалва по танцовото изкуство.

И срамежливостта на Ланг изчезва, тя сякаш намира себе си сред огромната тълпа. Започва да работи като сервитьорка, за да плаща уроците си по актьорско майсторство. После успява да си намери работа в модна агенция и стройната й фигура и необикновена красота привличат вниманието на продуцента Дино Де Лаурентис, който по това време търси изпълнителка за главната роля в новата версия на „Кинг-Конг”. Отчаян, че не може да избере подходящото момиче между стотиците кандидатки, той случайно вижда на снимка в агенцията Джесика Ланг и остава очарован от нейната прелест. Разбрал, че прекрасното момиче взема уроци по актьорско майсторство, решава да направят проби за ролята. Така неизвестната Джесика става изпълнителка на главната роля в "Кинг-Конг" и бързо се прочува. Годината е 1976-а.

В "Кинг Конг"

Все още е омъжена за Пако Гранде, изгряващата филмова звезда се влюбва лудо в руския балетист и актьор. Дълго време двамата са неразделни. До следващата й любовна авантюра с великия режисьор и хореограф Боб Фос, който не само я прави своя любовница, но й поверява и ролята на ангела на Смъртта във филма си „Ах, този джаз”.

През 1981 г. Джесика Ланг ражда дъщеря от Михаил Баришников, която наричат Александра. И точно когато всички очакват да се омъжи за руснака, прекрасният роман приключва. Причината е, че Ланг се влюбва в своя партньор от филма “Франсис” – актьора и драматурга Сам Шепърд. Джесика има две деца от Сам Шепърд – дъщеря и син.

Със Сам Шепърд

И макар, че Джесика Ланг от края на 1996 г. изявява желание да слезе от сцената, тя се връща на нея пак и пак. И все тиъгва от фермата в Минесота, където живее все още със Сам Шепърд и семейството си, към светлините на прожектора и към сърцата на зрителите.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)