Четвъртък, 30 Юни 2022
„Той ще ходи между крале, ще стъпва върху злато…”

„Той ще ходи между крале, ще стъпва върху злато…”

Точно преди 55 години Сидни Поатие става първия в историята чернокож актьор, носител на "Оскар" за ролята си в "Полски кринове”

За своя житейски път  актьорът споделя:

„Трябвало е да умра на втория или третия ден след раждането ми. Роден съм преждевременно и всички казвали, че няма да оцелея, но майка ми не искала да повярва в това. Тя отишла при гадателка и попитала: "Какво ще се случи с моя син?" А тя отговорила: "Не се притеснявайте, той ще бъде здрав. Той ще ходи между крале, ще стъпва върху злато и ще направи така, че за теб ще чуят всички".

„В Ню Йорк, където се оказах в края на 1940 година, подработвах като миех чинии. Помня как взех "Амстердам Нюз" (афроамерикански вестник, излизащ от 1909 г. – б.ред.) и започнах да търся работа. Но никой не търсеше мияч на чинии. Започнах да мачкам вестника когато видях думите "търси се актьор". Афроамерикански театър. Втурнах се натам, но на пробите се представих лошо и ме изхвърлиха на улицата. Режисорът извика след мен: "По-добре продължавай да миеш чинии". Когато се качих в автобуса, изведнаж осъзнах, че не съм му казвал, че това работя. Той просто смяташе, че аз не ставам за нищо повече. Така разбрах, че трябва да стана актьор.”

„През 1960 г. много черни ме мразеха. Аз бях за тях чичо Том и негърче на повикване, което обслужва бялата публика, реализирайкки мечтите на белите либерали. Но тогава наричаха чичо Том дори и Мартин Лутър Кинг.”

„Аз станах известен актьор само защото много режисьори едновременно искаха да кажат, че расизмът е нещо лошо.”

През 2013 г актьорът изненадва с необичаен дебют в литературното поприще. Корпоративният трилър, примесен с религия и научна фантастика, „Montaro Caine" представлява „нещо като Индиана Джоунс, но по-добър", по думите на самия Поатие.

Неочакваното приключение от Ню Йорк през Европа до Карибите, романът е „изпълнен с обрати пътуване към мистерията на съществуването", по мнение на критиката.

Поатие вече се е изявявал като писател - автор е на три автобиографични творби, но „Monatro Caine" е първият му художествен опит, който, както всичко, на което отдаде ума и сърцето си, стана поредния успех за автора си.

Днес, на достойните и достолепни 91 години, Сидни Поатие продължава да заявава „Аз все още съм тук.”

AFISH.BG