Вторник, 28 Юни 2022
„Най-красивото нещо в нашата професия е изненадата”

„Най-красивото нещо в нашата професия е изненадата”

Днес Глен Клоуз прави втората крачка в осмото десетилетие – честити 71!

Наричат я жената-хамелеон и аристократката на Холивуд. Тя е и двете, и всичко това между тези определения. Една възмутително талантлива актриса, която наистина няма проблем да изиграе всяка роля – от ужасяващата съблазнителка във „Фатално привличане”, през култовата Бланш от „Трамвай „Желание” до… мъж в „Алберт Нобс”.

С Майкъл Дъглас във "Фатално привличане"

Всичко дотук вече е казвано за нея, а тя споделя:

„След като дебютирах в киното фатално късно по мнението на мнозина, успях бързо да се концентрирам върху ролите, които можеха истински да ме изразят като актриса и жена. Късният дебют винаги носи риск. Човек, който не познава славата и успеха, може да се втурне и безразборно да приема всички предложения. Мен ме вълнуват дълбоките роли, в които можеш да се огледаш, да бъдеш интересен на самия себе си. Затова се радвам, че след “Светът според Гарп”, режисиран от Джордж Рой Хил, последваха “Фатално привличане” и “Опасни връзки”. Сложни и различни образи, пълни с живот и желание за неповторимост. Този стремеж внимателно и надълбоко да навлизам в героините си идва от дългогодишната ми работа в театъра. Продължителният репетиционен период и добрата драматургия изграждат актьора, проверяват неговата чувствителност и устойчивост. Не се страхувам да опитвам, да греша, да се ядосвам. Всичко това е част от пътя, който трябва да се извърви в работата над ролята.

В "Алберт Нобс"

Имам различни, често смешни спомени от снимките на филми, които се превърнаха в класика. Във “Фатално привличане” например дълго се съпротивлявах на режисьора Ейдриън Лайн, който искаше от мен да бъда стопроцентова хетера. Знаех как се играе съблазнителка, но ми беше необходимо време да се убедя, че мога да съм съблазнителка психопатка.

Най-красивото нещо в нашата професия е изненадата.

Всичко е риск - не само в артистичните професии, но във всяко нещо, с което се заеме човек. Вълнението от неочаквано предложение или желанието да се довериш на хора, които не познаваш, е част от тръпката да бъдеш актьор.

Като Крюела Девил в "101 далматинци"

За мен самата най-неочакваните предложения са се оказвали повратна точка и в професионален, и в личен план. Човек получава много и различни предложения. Понякога неприлични. Но единствено и само той може да избере как да се справи с предизвикателствата.”

AFISH.BG